Atac împotriva unei şcoli de moaşe în estul ţării, doi morţi, 67 de studente şi profesoare eliberate

Un atac împotriva unei şcoli de moaşe la Jalalabad, în estul Afganistanului, s-a încheiat sâmbătă după şapte ore de confruntări şi uciderea a doi dintre atacatori, informează AFP.

RomaniaTV.net
28 iul. 2018, 15:11
Atac împotriva unei şcoli de moaşe în estul ţării, doi morţi, 67 de studente şi profesoare eliberate

Cele 67 de studente şi profesoare ale centrului au fost eliberate tefere, dar două persoane au fost ucise – un paznic şi un şofer – şi alte cinci rănite, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Nangarhar, Ghulam Sanyee Stanikzai.

Atacul nu a fost revendicat, dar un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a asigurat AFP că „atacul de la Jalalabad nu are nicio legătură cu ei”, lăsând să se presupună că el ar fi fost comis de către extremiştii grupării Statul Islamic.

Purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, Attaullah Khogyani, a confirmat încheierea operaţiunii, indicând că trei membri ai forţelor armate figurează printre răniţi.

El indicase anterior că „57 de persoane”, adică majoritatea celor prezente în clădire, se aflau acum în siguranţă, dar că „10 persoane lipsesc la apel”, în legătură cu acestea autorităţile neavând informaţii.

Stanikazai, în schimb, nu a evocat nimic de acest gen, afirmând că dintre „cei 67 de ostatici, unii reuşiseră să scape pe uşă, iar alţii au sărit pe geam”, în timp ce „alţi ostatici au fost eliberaţi de poliţie”.

Această şcoală este situată în centrul oraşului Jalalabad, în mijlocul unui cartier în care se află numeroase clădiri administrative.

Formarea moaşelor este o necesitate absolută în Afganistan: UNICEF estimează că doar 45% dintre femeile afgane beneficiază de asistenţă medicală în timpul naşterii. Majoritatea nasc singure, adeseori la distanţă de câteva ore de primul dispensar sau de centrul spitalicesc.