Atac sângeros în Nigeria: Cel puţin 18 morţi într-un atentat sinucigaş comis într-o autogară

Cel puțin 18 persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaș comis joi în autogara din orașul Biu, în nord-estul Nigeriei, în timp ce un al doilea kamikaze a fost imobilizat înainte să acționeze încărcătura explozibilă, au raportat mai mulți martori pentru AFP.

26 feb. 2015, 19:25
Atac sângeros în Nigeria: Cel puţin 18 morţi într-un atentat sinucigaş comis într-o autogară

„Cel puțin 18 persoane, printre care trei femei, au fost ucise (…) și altele au fost rănite” într-un atentat sinucigaș în Nigeria, a declarat un membru al unei miliții locale de autoapărare, Babagana Kyari.

Acest bilanț a fost confirmat și de Ali Dauda, un martor al acestui atentat, similar numeroaselor atentate comise în ultimele săptămâni de islamiști nigerieni din gruparea Boko Haram, potrivit Agerpres.

Cei doi kamikaze au ajuns ambii în autogara Tashar Gandu, unde unul dintre ei a declanșat explozibilii chiar în mijlocul călătorilor și vânzătorilor, puțin înainte de ora locală 16.00 (15.00 GMT). Teroriștii au pretins că sunt comercianți care pleacă din Biu după ce și-au încheiat negoțul la târgul central, care are loc joi și duminică, a explicat Babagana Kyari.

Acest atentat survine cu două zile după două atacuri similare. Doi bărbați au acționat marți explozibilul pe care îl aveau asupra loc la puțin timp după ce au coborât dintr-un autobuz în autogara din Kano, cel mai mare oraș din nordul Nigeriei. Potrivit unui reprezentant sindical, bilanțul s-ar ridica la 34 de morți, în timp ce poliția rămâne la cifra de 10 morți.

Cu patru ore mai devreme, marți, la Potiskum, capitala economică a statului Yobe, un atentat a vizat un autobuz plin de oameni, în autogara Tashar Dan-Borno, la periferia orașului, făcând 17 morți și 27 de răniți.

Islamiștii de la Boko Haram nu au revendicat niciunul din aceste atacuri, însă gruparea armată a atacat Kano, Potiskum și Biu în mai multe rânduri, punând stăpânire în special pe autogări, de la declanșarea insurecției lor în 2009.

Cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, președintele nigerian Goodluck Jonathan s-a deplasat joi la Baga, oraș de pescari situat pe malul lacului Ciad, atacat la 3 ianuarie de Boko Haram, care a masacrat atunci sute sau chiar mii de locuitori.