Atac sinucigaş, cel puţin 12 morţi şi zeci de răniţi: „Un kamikaze şi-a detonat vesta sa cu explozivi la intrare în minister…”

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite luni, la Kabul, într-un atac sinucigaş care a avut loc la intrare în Ministerul pentru Reabilitare rurală şi Dezvoltare al Afganistanului, au anunţat oficiali afgani.

11 iun. 2018, 10:31

UPDATE: Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat responsabilitatea atentatului sinucigaş cu bombă comis la intrarea în Ministerul afgan al Dezvoltării Rurale din Kabul, a anunţat luni Amaq, agenţia de presă a organizaţiei jihadiste, relatează DPA.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului afgan al Sănătăţii, Wahidullah Majroh, în atac au fost răniţi cel puţin 31 de oameni. „Un kamikaze şi-a detonat vesta sa cu explozivi la intrare în minister… ucigând şi rănind mai mulţi angajaţi ai ministerului”, a adăugat la rândul său purtătorul de cuvânt al poliţiei afgane, Hashmat Stanikzai.

Cu puţin timp înainte de această declaraţie, un purtător de cuvânt al ministerului unde a avut loc atacul anunţa că explozia a avut loc în timp ce angajaţii plecau mai devreme acasă cu ocazia Ramadanului, ceea ce făcea probabilă existenţa de victime. „O explozie s-a produs la ieşirea din minister”, a declarat Daud Naimi, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Reabilitare rurală şi Dezvoltare.

Oamenii plecau din clădire în jurul orei locale 13:00 (08:30 GMT), dat fiind orarul de muncă prilejuit de Ramadan, atunci când a avut loc explozia.

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a declarat joia trecută că forţele afgane de securitate vor suspenda toate „manevrele ofensive” împotriva combatanţilor talibani, exceptându-i pe militanţii din gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), până în data de 20 iunie.

Mişcarea talibană a anunţat o încetare a focului pe o durată de numai trei zile, începând de sâmbătă, care să acopere celebrarea Eid, care marchează sfârşitul postului Ramadan.

În februarie, Ghani a mai propus un armistiţiu cu talibanii, însă militanţii acestei mişcări încă nu au răspuns la această ofertă. Ei şi-au anunţat ofensiva lor anuală la sfârşitul lui aprilie, iar numărul de atacuri împotriva forţelor afgane de securitate, centrelor de district şi capitalelor de provincie a crescut de atunci