Atacuri sonice care au provocat surditate diplomaţilor americani: Havana îi cere Washington-ului să spună adevărul

Ministrul de externe cubanez a acuzat joi autoritățile americane care anchetează cu privire la misterioasele atacuri acustice împotriva diplomaților lor în Cuba că "mint deliberat", adăugând că a venit timpul ca SUA să "spună adevărul".

03 nov. 2017, 06:44
Atacuri sonice care au provocat surditate diplomaţilor americani: Havana îi cere Washington-ului să spună adevărul

„Este timpul ca SUA să spună adevărul și să prezinte dovezi”, a declarat Bruno Rodriguez într-o conferință de presă la Washington cu privire la atacurile care au afectat, în diferite grade, 24 de diplomați americani la Havana.

„Cei care spun că au existat atacuri, acte deliberate sau incidente specifice cauzând probleme de sănătate mint în mod deliberat”, a spus el.

SUA „nu au prezentat nicio fărămâ de dovadă”că atacurile au avut loc, a adăugat șeful diplomației cubaneze.

Citeşte şi Misterul de la Ambasada SUA din Cuba: Şi turiştii americani s-au plâns de sunetele asurzitoare

Guvernele american și cubanez au deschis fiecare câte o anchetă în cazul misterioaselor incidente pe care Washingtonul le atribuie utilizării probabile a unor aparate auditive capabile să provoace leziuni cerebrale.

Potrivit Departamentului de Stat, cel mai recent atac a avut loc la sfârșitul lunii august. Diplomații afectați suferă de pierderea auzului, de tulburări cognitive și de somn.

Ca răspuns, Washingtonul și-a redus la jumătate personalul diplomatic la Havana, a suspendat eliberarea vizelor și a expulzat 15 diplomați de la ambasada cubaneza în SUA, dar fără să acuze Cuba că ar fi direct responsabilă de aceste atacuri.