Atena joacă la cacealma: Nu există vreun politician european care să dorească ieşirea Greciei din zona euro

Grecia nu crede că partenerii săi europeni o vor lăsa să iasă din zona euro, a declarat sâmbătă ministrul elen de finanțe Yanis Varoufakis, în contextul în care guvernul grec și creditorii săi poartă negocieri intense în încercarea de a ajunge la o înțelegere privind finanțarea Atenei, relatează Reuters, citată de Agerpres. 

13 iun. 2015, 09:00
Atena joacă la cacealma: Nu există vreun politician european care să dorească ieşirea Greciei din zona euro

Atena încearcă să obțină un acord până la sfârșitul lunii iunie, termenul limită, pentru a primi și ultima tranșă dintr-un ajutor financiar total de 240 de miliarde de euro și pentru a evita astfel riscul ieșirii din zona euro.

Întrebat dacă este posibil ca Grecia să iasă din zona euro, Varoufakis a declarat la BBC că nu crede că există vreun oficial european care să-și dorească acest lucru.

„Nu cred că vreun birocrat sau politician european sensibil va merge până la capăt”, a afirmat ministrul elen de finanțe. Întrebat dacă Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional joacă la cacealma, Varoufakis a răspuns: „Sper că da”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Tsipras: Absenţa unui acord al Greciei cu creditorii săi ar însemna „începutul sfârşitului” pentru zona euro

Reprezentanți ai premierului grec Alexis Tsipras urmau să se întâlnească sâmbătă dimineața, la Bruxelles, cu reprezentanți ai creditorilor Greciei, iar guvernul elen s-a declarat vineri dispus să ofere ‘contrapropuneri’ în vederea unui acord asupra finanțării țării.

Guvernul grec estimează că cele două părți ‘sunt mai aproape ca niciodată de un acord’, în timp ce zona euro a început să discute despre posibilitatea unui faliment al Greciei — subiect până acum tabu — în cazul în care discuțiile dintre Atena și creditori nu ajung la un numitor comun în ceea ce privește lista de reforme și de măsuri bugetare așteptate din partea Greciei.