Atentat cu maşină capcană împotriva unui convoi al forţelor străine la Kabul. Cel puţin un mort şi patru răniţi

Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte patru au fost rănite - toţi civili - după ce un atacator sinucigaş a detonat o maşină capcană la bordul căreia se afla, atacul vizând - după primele informaţii - un convoi al trupelor străine vineri dimineaţă în estul capitalei afgane Kabul, relatează AFP, care citează Ministerul afgan de Interne. Agenţia dpa confirmă acelaşi bilanţ provizoriu.

RomaniaTV.net
02 mart. 2018, 07:03
Atentat cu maşină capcană împotriva unui convoi al forţelor străine la Kabul. Cel puţin un mort şi patru răniţi

Iniţial, purtătorul de cuvânt al ministerului, Najib Danish, invocase explozia unui dispozitiv „într-o maşină” a unor angajaţi străini, versiune ce părea puţin probabilă, având în vedere dimensiunea pagubelor rezultate, magazine şi imobile avariate în jur.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Kabul, Basir Mujahid, a declarat că o puternică explozie a fost auzită în zona Qabel Bay, în partea de est a oraşului, potrivit DPA.

Atacul cu „maşină capcană” a vizat un convoi al forţelor străine pe autostrada Kabul-Jalalabad în zona Qabel Bay, a confirmat ulterior şi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Najib Danish.

„În jurul orei 09:00, explozia unei maşini capcană s-a produs în cartierul Qabil Bay, ţinta fiind un convoi al trupelor străine”, a indicat acelaşi purtător de cuvânt, recunoscând că atacul a provocat distrugeri.

„Noi încă nu ştim dacă sunt victime în rândul trupelor străine”, a completat adjunctul său, Nasrat Rahimi.

Imagini difuzate de televiziunile locale relevă importante distrugeri provocate faţadelor caselor din zonă. Martorii vorbesc de explozie extrem de puternică.

Un oficial a declarat pentru Reuters că explozia s-a auzit în apropiere de zona unde sunt amplasate ambasadele străine.

Acest atentat intervine la o zi după ce preşedintele Ashraf Ghani s-a oferit să înceapă negocierile de pace cu talibanii.

Peste 16.000 de trupe străine sunt desfăşurate sub mandat NATO în Afganistan, în majoritate americani care consiliază forţele afgane şi conduc operaţiuni în numele luptei împotriva terorismului.