Atentat cu nouă morţi şi numeroşi răniţi. ISIS revendică atacul

Statul Islamic revendică atacul asupra unei biserici copte, soldat cu nouă morţi .

29 dec. 2017, 21:41
Atentat cu nouă morţi şi numeroşi răniţi. ISIS revendică atacul

ruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat atacul comis vineri asupra unei biserici copte de la periferia sudică a capitalei egiptene, Cairo, soldat cu nouă morţi, potrivit unui comunicat difuzat de organul său de propagandă Amaq, transmite AFP.

„Un grup de luptători ai Stat Islamic a efectuat un atac asupra bisericii Sf.Mina”, la Helwan, în sudul oraşului Cairo, a afirmat organizaţia extremistă, în comunicatul transmis de agenţia sa de presă.

Potrivit Amaq, „unul dintre membrii acestui grup de soldaţi ai califatului a căzut ca un martir în operaţiunea soldată cu moartea (…) unor cruciaţi şi poliţişti”.

Conform ministerului egiptean de Interne, autorul, un jihadist căutat pentru atacuri asupra poliţiei, a fost rănit şi arestat.

Nouă persoane au fost ucise şi mai multe rănite în acest nou atac comis împotriva minorităţii creştine din Egipt.

Creştinii din această ţară, copţii, au fost de un an ţinta mai multor atentate de anvergură ale organizaţiei extremiste, care au provocat moartea a peste 100 de oameni.

Purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătăţii, Khaled Megahed, a indicat vineri, într-o primă fază, că atacatorul a fost ucis, dar ministerul de Interne a precizat apoi că acesta a fost rănit şi arestat.

Potrivit ministerului, atacatorul era înarmat cu puşti de asalt, muniţie şi o bombă pe care intenţiona să o detoneze în biserica Sf.Mina din Helwan.

Mai întâi, el a ucis două persoane deschizând focul asupra unui magazin, apoi s-a îndreptat spre biserică, unde a omorât alţi şapte oameni, între care un ofiţer.

Cinci poliţişti au fost răniţi, conform responsabililor poliţiei. Atacatorul a deschis focul în exteriorul bisericii Sf.Mina şi a încercat să ia cu asalt clădirea, au precizat aceştia.

Preşedinţia egipteană a afirmat, într-un comunicat, că acest atac „întăreşte hotărârea guvernului de a scăpa ţara de terorism şi extremism” iar Tawadros al II-lea, papă şi patriarh al Bisericii Copte, a asigurat, într-un mesaj de condoleanţe, că Egiptul „rămâne puternic şi capabil să învingă forţele întunecate”.