ATENTAT LA LONDRA. Ce au descoperit autorităţile despre autorul atacului de la Westminster

ATENTAT LONDRA. Poliția britanică nu a găsit dovezi că autorul atacului de săptămâna trecută ar fi avut vreo legătură cu Statul Islamic sau Al-Qaida, deși este clar că era interesat de jihad, iar ISIS a revendicat atentatul de pe podul Westminster.

RomaniaTV.net
28 mart. 2017, 05:40
ATENTAT LA LONDRA. Ce au descoperit autorităţile despre autorul atacului de la Westminster

Neil Basu, coordonator național al poliției antiteroriste britanice, a precizat că nu există dovezi că autorul atacului soldat cu patru morți, britanicul convertit la islam Khalid Masood, s-ar fi radicalizat în timp ce se afla la închisoare în 2003 și sugestiile în acest sens sunt pură speculație.

Khalid Masood (52 de ani), care miercuri a lovit cu mașina un grup de pietoni pe podul Westminster, omorând trei, și a înjunghiat mortal un polițist înainte de a fi doborât de forțele de securitate, fusese condamnat de mai multe ori în trecut pentru vătămare corporală și tulburarea ordinii publice, dar nu pentru terorism.

„Metodele sale de atac par să aibă la bază tehnici low-cost copiate de la alte atacuri și să reflecte retorica liderilor SI în termeni de metodologie, dar în această fază nu am dovezi că ar fi discutat acest lucru cu alții”, a subliniat responsabilul britanic într-un comunicat.

„Știu când, unde și cum și-a comis Masood atrocitățile, dar acum trebuie să aflu de ce”, a adăugat el, lansând un apel către cei care s-ar fi putut afla în contact cu acesta în ziua atacului să vină să contribuie cu informații.

Janet Ajao, mama lui Masood, născut Adrian Russell Ajao,a dat la rândul ei publicității luni un comunicat în care se declară „șocată și întristată” de cele întâmplate, subliniind că nu găsește scuze și nu susține convingerile care l-au determinat pe fiul ei să comită această atrocitate.

Teroristul Khalid Masood conducea cu peste 120 de kilometri la oră atunci când a intrat în oamenii aflați pe Podul Westminster, relatează BBC News. El a ucis trei oameni și a rănit alți 50, înainte de a înjunghia motal un polițist din curtea Parlamentului britanic. Printre răniți se numără și doi români, care se aflau pe pod.

Atacul terorist a durat 82 de secunde, timp în care Khalid Masood a intrat cu mașina în oamenii aflați pe podul Westminster, aflat lângă Parlamentul britanic, dar și lângă multe alte atracții din Londra, precum London Eye. El a fugit apoi în curtea Parlamentului, unde a ucis un polițist.