Atentat sinucigaş în Afganistan: Cel puţin 33 de morţi şi peste 100 de răniţi

Cel puțin 33 de oameni au fost uciși și alți 100 au fost răniți sâmbătă, într-un atentat sinucigaș comis în fața unei bănci din orașul Jalalabad, în estul Afganistanului, au anunțat responsabili locali

18 apr. 2015, 08:06
Atentat sinucigaş în Afganistan: Cel puţin 33 de morţi şi peste 100 de răniţi

„Explozia a avut loc în exteriorul unei bănci, unde funcționari au venit să-și ridice salariul lunar”, a precizat pentru AFP guvernatorul provinciei Nangarhar, Fazal Ahmad Shirzad, în timp ce un purtător de cuvânt al guvernului regional a anunțat că zeci de persoane au fost ucise sau rănite în acest atentat care nu a fost încă revendicat.

Însă, potrivit agenției de presă afgane Pajhwok, citate de TASS, cel puțin 30 de oameni au fost uciși și peste 100 au fost uciși într-un dublu atentat comis la Jalalabad. O explozie a avut loc lângă o filială locală a Băncii Kabul, iar alta în zona clădirii municipale a Departamentului de informație și cultură, precizează sursa citată.

Potrivit AFP, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, neagă orice responsabilitate a grupării în atentat, informează Agerpres.

Acest nou atac intervine într-o perioadă în care Afganistanul se confruntă cu o recrudescență a atentatelor teroriste sângeroase, lansate de talibani la începutul sezonului de lupte împotriva guvernului și țintelor străine, în timp ce Washingtonul a decis să-și mențină o parte dintre trupe pe teritoriul afgan.

Citeşte şi Afganistan: Statele Unite menţin 9.800 de soldaţi americani în Afganistan

În data de 10 aprilie, cel puțin 15 civili afgani au fost uciși în două atacuri cu bombă, dintre care unul viza un convoi al NATO, atac revendicat de rebelii talibani.

Alte două atacuri au avut loc în provinciile Nangarhar (est) și Ghazni (sud-est), două regiuni extrem de infiltrate de talibani, care luptă din 2001 împotriva guvernului afgan și a aliaților acestuia din cadrul NATO. Cel mai sângeros atac a avut loc pe un drum din Ghazi, unde o bombă a explodat la trecerea unui microbuz ce transporta numeroși civili.

În aceeași zi, cel puțin 18 soldați afgani au fost uciși, dintre care unii decapitați, în timpul unui atac al talibanilor în districtul Jurm di provincia Badakhshan.

După ce a numărat peste 140.000 de soldați în momentul de vârf al intervenției militare occidentale în Afganistan, în 2010, Forțele NATO și-au redus treptat efectivele în această țară. În prezent, ele numără puțin peste 12.000, majoritatea americani, însărcinați cu încadrarea și formarea forțelor afgane în lupta împotriva talibanilor.