ATENTAT SPANIA. Un judecător spaniol a anulat în 2015 un ordin de expulzare a imamului din celula teroristă

Un judecător spaniol a anulat în martie 2015 un ordin de expulzare care îl viza pe Abdelbaki Es Satty, imamul suspectat că i-a îndoctrinat pe autorii atentatelor de la Barcelona și Cambrils, magistratul considerând la momentul respectiv că marocanul nu reprezenta un pericol, transmite AFP, citând un comunicat al justiției spaniole.

RomaniaTV.net
23 aug. 2017, 18:46
ATENTAT SPANIA. Un judecător spaniol a anulat în 2015 un ordin de expulzare a imamului din celula teroristă

Un judecător din Castellon, oraș din estul Spaniei unde marocanul a ispășit o pedeapsă de patru ani de detenție pentru trafic de droguri, a considerat că imamul făcuse dovada ‘eforturilor de integrare în societatea spaniolă’, precizează comunicatul justiției spaniole, confirmând o informație apărută în cotidianul El Mundo.

Judecătorul mai arăta la momentul respectiv că marocanul nu comisese decât un singur delict, lucra și nu reprezenta, în opinia sa, ‘o amenințare reală și suficient de gravă pentru ordinea publică’.

Abdelbaki Es Satty, care avea 44 de ani în ziua morții sale, miercurea trecută, a trăit câțiva ani la Ripoll, mică localitate din nordul Cataloniei de unde sunt originari cei mai mulți dintre membrii celulei suspectate că a pregătit și a comis atentatele.

Imamul, care a fost ucis în explozia accidentală a ascunzătorii din Alcanar (200 km sud de Barcelona) în care celula pregătea explozivi, este bănuit că i-a radicalizat pe autorii atentatelor, unii dintre ei frați și foarte tineri.

Unul din suspecții pentru atentatele din Catalonia, supraviețuitor al exploziei, a declarat în fața justiției că imamul intenționa să comită un atentat sinucigaș.

La Ripoll, locuitori cu care au discutat jurnaliștii AFP l-au descris drept un bărbat care ‘vorbea puțin’ și nu se îndepărta de Coran în predicile sale.

Investigațiile de până acum au dezvăluit că Abdelbaki Es Satty s-a deplasat în mai multe rânduri în Belgia, prezența sa la Machelen, în apropiere de Bruxelles, timp de trei luni la începutul lui 2016, fiind confirmată de autoritățile locale. De asemenea, printre dărâmăturile casei care a explodat la Alcanar au fost găsite bilete de avion pentru Bruxelles.