ATENŢIE când mergeţi la ştrand sau piscină! CLORUL din apă vă poate îmbolnăvi

Pe timpul verii, cea mai întâlnită metodă la care apelează oamenii pentru a se răcori este să meargă la ştranduri şi piscine. Pentru a păstra apa curată, în aceste bazine se foloseşte clor, o soluţie dezinfectantă utilizată împotriva microbilor şi a bacteriilor. Cu toate acestea, dacă se depăşeşte concentraţia normală de clor, acesta poate deveni periculos pentru sănătate.

25 iul. 2015, 07:20
ATENŢIE când mergeţi la ştrand sau piscină! CLORUL din apă vă poate îmbolnăvi

Clorul este o substanţă utilizată pentru dezinfectarea piscinelor și a ștrandurilor, de mai bine de un secol. Dacă este folosit în limite normale, acesta nu este periculos, însă expunerea îndelungată la această substanţă sau la cantități mult prea mari de clor poate duce la apariţia anumitor afecţiuni.

Citeşte şi PERICOLELE ascunse în apa de la ştrand şi piscină. Iată ce BOLI poţi să iei

Dacă se respectă concentraţiile care trebuie, nu este periculos. Clorul are efectele benefice ale dezinfectantului, dar depăşite concentraţiile, da, pot să apară efecte. În primul rând vorbim de afecţiunile banale ale pielii în contact cu o substanţă toxică. Nu se poate pune problema de intoxicaţii, dar pot apărea eroziunile, dermita, iritaţia solară făcută cu mai multă uşurinţă„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Daniela Veliscu, medic de familie.

În cazul în care se înghite o cantitate mare de apă care conţine mult clor, atunci pot să apară „tulburări digestive caracteristice intoxicaţiilor„.

Studii recente au dezvăluit că micuții care înoată cel puțin o dată pe săptămână în piscine cu clor sunt de cinci ori mai predispuși să facă astm.

Citeşte şi ULEIURILE NATURALE nu protejează pielea de soare. Cum te poţi bronza fără să îţi pui sănătatea în pericol

Un alt studiu efectuat la Colegiul Stomatologic din New York a scos la iveală un fapt și mai șocant. Dacă nivelul de clor nu este menținut în limitele normale, atunci contactul frecvent cu apa acidă din piscină poate determina mari probleme cu smalțul dinților.

Mai mult, când facem baie în locurile publice care nu au fost dezinfectate corespunzător putem contacta numeroase boli, precum: diareea, otita, furunculii, pitiriazisul rozat, conjunctivita şi o serie de alte boli venerice. Cele mai frecvente sunt însă tulburarile digestive.

Din această cauză, specialiştii recomandă să se evite frecventarea piscinelor şi ştrandurilor publice. Dacă totuşi se aleg aceste locaţii, este bine să faceţi duş de fiecare dată când ieşiţi din bazin, să nu înghiţiţi apă şi să evitaţi să vă ajungă apa în ochi sau urechi.

Citeşte şi Nisipul plajei ne poate îmbolnăvi. Vezi ce boli poti lua din nisip sau din apa mării