Atenţie cu ce vă îmbrăcaţi: Produse etichetate 100% bumbac conţin altceva în realitate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a descoperit, în urma unor verificări la nivel naţional, că produsele etichetate cu 100% bumbac conţin, de fapt, această fibră în proporţie de sub 1%. Mai grav este că etichetarea mincinoasă a fost depistată, în majoritate, la îmbrăcămintea pentru copii.

25 apr. 2014, 08:03
Atenţie cu ce vă îmbrăcaţi: Produse etichetate 100% bumbac conţin altceva în realitate

Controalele tematice la produsele textile efectuate în ţară de comisarii ANPC au arătat că din cei 734 de operatori economici din acest domeniu verificaţi, peste 80% încălcau, în mod flagrant, legislaţia, scrie ziarulring.ro. Cea mai gravă abatere descoperită a fost că produsele etichetate cu bumbac 100% conţineau, în fapt, sub 1% din acest material.

Potrivit directorului ANPC Paul Anghel, cu ocazia controlului s-au efectuat prelevări de probe pentru verificarea compoziţiei fibroase. „În urma analizelor, am constatat că îmbrăcămintea marcată cu sută la sută bumbac avea aproape 95% poliester, 5% elastan şi nici măcar 1% nu era bumbac. Cele mai multe probe au fost luate din şosetele, pantalonii scurţi şi ciorapii trei sferturi pentru copii. Foarte grav este că toată lumea scrie pe anumite produse 100% bumbac şi nu este real”, a declarat acesta pentru ziarulring.ro. „Produsele le-am găsit şi în hipermarketuri şi cam toate provin din China. Am făcut verificări şi la Dragonul Roşu, la Niro, la angrouri foarte mari din Bucureşti, Ilfov, dar şi din ţară„, a precizat directorul ANPC.

Comisarii ANPC au depistat, la comercializare, şi îmbrăcăminte periculoasă pentru copii. „Este vorba despre produse care conţin cordoane din materiale dure, care nu respectă cerinţele de securitate. Există pe sistemul de alertare rapidă produse considerate periculoase, cu şireturi sau arici care, atunci când copiii trag de ele, pot produce sufocare”, a mai spus Paul Anghel.