ATENŢIE la săpunuri antibacteriene, şampoane şi pasta de dinţi! Au un compus CANCERIGEN

Un compus prezent în săpunurile antibacteriene, şampoane şi pastă de dinţi este asociat cu creşterea riscului de apariţie a fibrozei hepatice şi a cancerului, se arata într-o cercetare recentă.

20 nov. 2014, 12:05
ATENŢIE la săpunuri antibacteriene, şampoane şi pasta de dinţi! Au un compus CANCERIGEN

Spălatul pe mâini sau pe dinţi pot să dăuneze sănătăţii dacă folosim produse cu triclosan, informează Medical News Today.

Concluzia aparţine oamenilor de ştiinţă americani, al căror studiu apărut în publicaţia „Proceedings of the National Academy of Sciences” atrage atenţia asupra pericolelor la care ne expunem dacă folosim produse de igienă care conţin triclosan.

Acest compus este adăugat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, a ciupercilor sau a mucegaiului.

Triclosanul este prezent atât în săpunurile antibacteriene, în deodorante, paste de dinţi, şampoane şi în diverse cosmetice, precum şi în încălţăminte, îmbrăcăminte şi în unele produse de uz casnic.

Specialiştii de la Universitatea din California au expus mai mulţi cobai triclosanului, timp de şase luni, echivalentul a 18 ani în cazul oamenilor. Apoi, sănătatea lor a fost evaluată şi comparată cu un grup de cobai care nu a fost expus acestei substanţe.

S-a observat că ficatul şoriceilor care au venit în contact cu triclosanul prezenta unele modificări asociate dezvoltării tumorilor.

Specialiştii pun asta pe seama faptului că triclosanul perturbă funcţionarea unui compus (receptor constitutiv androstan), o proteină prezentă atât la cobai, cât şi la oameni, care elimină din corp chimicalele.

Perturbarea acestei proteine este asociată cu proliferarea celulelor hepatice, ceea ce duce la fibroză şi la cancer de ficat, în urma expunerii îndelungate la triclosan, spun cercetătorii.