Atenţie, se dau TESTE GRILĂ. Cine nu obţine punctaj bun nu va obţine banii

Persoanele care vor dori să apeleze la un împrumut bancar ar putea da teste financiare. Prin aceste teste instituțiile vor afla cine este bun platnic și dacă persoana respectivă își permite să ia un împrumut, mai ales că piața creditării s-a transformat. Indicele ROBOR a crescut mult în ultimul an. În septembrie 2017 era peste 1%, în decembrie sărea de 2 procente, iar în prezent a trecut și pragul de 3 procente. Aceasta a rezultat un plus de aproximativ 300 de lei la rata lunară pentru un credit ipotecar.

RomaniaTV.net
26 iun. 2018, 09:43
Atenţie, se dau TESTE GRILĂ. Cine nu obţine punctaj bun nu va obţine banii

Testele vor fi realizate de patru bănci comerciale şi vor fi concepute din 10 întrebări. Pentru a fi admis, trebuie ca 8 răspunsuri să fie corecte. Momentan, exerciţiul nu este o condiţie pentru accesarea unui împrumut, conform Digi24.ro.

Valentin Lazea, preşedinte Centrul de Politici Economice: De ce nu ar face băncile asa cum se dă certificatul de conducere auto.Clientul câştigă faptul că poate fi încadrat de bancă într-o categorie de risc mai bună, poate beneficia evident de o dobândă mai bună, de comisioane mai bune. 

Dana Demetrian, vicepreşedintele unei bănci: Fiinţa umană este mai deschisă în a-şi supraestima veniturile.

Măsura vine după un avans puternic al creditării. Împrumuturile în lei au crescut cu 22% faţă de mai 2017. Dar mulţi îşi numără cu atenţie banii pentru rate în condiţiile în care indicele ROBOR calculat la trei luni a ajuns la un maxim al ultimilor 4 ani: 3,13 procente. Pentru o rată la un credit Prima Casă pe 30 de ani, un client plăteşte în plus aproape 300 de lei faţă de anul trecut.

Irina Chiţu, analist financiar: Îndemnul este să se ducă românii către creditele cu dobândă fixă, nu au dobândă variabilă în funcţie de un indice cum e ROBOR.

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al BNR: Ratele dobânzilor sunt în creştere, America a dat semnalul, UE mai ţine puţin hăţurile, dar le va scăpa imediat ce va da drumul la ratele dobânzilor, pe noi ne-a obligat inflaţia.

Iar estimările din următoarele 12 luni nu sunt deloc optimiste. ROBOR este văzut de experţii CFA, în jurul valorii de 3,45% peste 12 luni.

Specialiştii vorbesc despre un curs al euro de peste patru lei şi 76 de bani.

Adrian Codîrlaşu, analist financiar: Orice evenimente politice vor conduce la creşterea incertitudinii. Majorarea incertitudinii conduce la majorarea preţurilor pe pieţele financiare. Mă refer la curs de schimb, rată de dobândă.

Studiul experţilor arată că rata inflaţiei ar putea atinge 4,58% în mai anul viitor.