ATENŢIE, ŞOFERI! Avertizare de ZĂPADĂ pe TRANSALPINA şi alte drumuri montane

Serviciul Judeţean de Salvamont Vâlcea avertizează turiştii să evite traseele montane şi şoseaua Transalpina din nordul judeţului, având în vedere atenţionările de răcire accentuată a vremii şi a prognozei privind căderile importante de zăpadă, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
22 oct. 2014, 09:56
ATENŢIE, ŞOFERI! Avertizare de ZĂPADĂ pe TRANSALPINA şi alte drumuri montane

„Se anunţă iarna la munte, vom avea căderi de zăpadă în zona montană a judeţului pentru următoarele 24 de ore, aşa că este recomandat turiştilor să evite drumeţiile în Masivul Parâng şi Făgăraş, în zona munţilor Vâlcii. Dar mai ales, drumul Transalpina, drum care se află în zona vizată de altitudine este absolut nerecomandat pentru conducătorii auto. Totodată, pentru celelalte drumuri ar trebui maşinile să fie echipate pentru iarnă, iar pentru turişti să aibă echipament de vreme rea”, a precizat şeful Serviciului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri două atenţionări Cod galben de ploi însemnate cantitativ şi răcire accentuată a vremii, valabile de miercuri, ora 21,00, până vineri ora 23,00.

Potrivit meteorologilor, de miercuri, ora 21,00, până joi, la ora 23,00, în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Sibiu va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi izolat 40-60 l/mp.

În Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare.

Ploi pe arii extinse se vor semnala în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în jumătatea de sud-vest, unde vremea se va răci accentuat, iar vântul se va intensifica treptat.

De joi, ora 23,00, până vineri, ora 23,00, vremea se va răci accentuat în toate regiunile, iar Codul galben va fi extins şi va viza 24 de judeţe: Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Buzău, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Caraş Severin, Hunedoara, Alba şi Cluj.

AMN semnalează că în toate zonele de munte şi de deal se vor cumula cantităţi de precipitaţii de peste 20-25 l/mp şi izolat peste 40-50 l/mp. Vântul va avea intensificări locale cu viteze ce vor depăşi temporar 50-60 km/h. În a doua parte a nopţii de joi spre vineri (23/24 octombrie) şi în cursul zilei de vineri, 24 octombrie, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în Carpaţii Orientali şi în jumătatea de nord a Moldovei. Trecător va ninge şi pe crestele celorlalte masive montane.

Meteorologii avertizează că vremea se va menţine deosebit de rece până spre sfârşitul lunii octombrie.