ATENŢIONĂRI de călătorie în Ungaria, Italia şi Bulgaria. E COD PORTOCALIU de fenomene meteo severe

Vremea continuă să creeze probleme destul de mari în Europa, iar Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe românii aflaţi în afara graniţelor cu privire la riscurile la care sunt expuşi.

13 ian. 2017, 13:03
ATENŢIONĂRI de călătorie în Ungaria, Italia şi Bulgaria. E COD PORTOCALIU de fenomene meteo severe

După ninsorile, viscolul şi gerul care au creat mari probleme în ultimele zile, temperaturile au mai crescut, astfel că precipitaţiile se vor transforma în ploi. Totuşi, la sol fiind mai frig, din cauza zăpezii aşternute, se vor produce fenomene ce vor face periculoasă circulaţia.

COD PORTOCALIU de ploaie îngheţată şi ninsori în Ungaria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află sau tranzitează teritoriul Ungariei că Inspectoratul de Meteorologie din Ungaria a emis atenţionare de cod portocaliu de ploaie îngheţată și ninsori.

Atenţionarea cod portocaliu de ploaie îngheţată şi ninsoei este valabilă în perioada 13 – 14 ianuarie 2017, pentru judeţele din centrul şi nord-estul Ungariei (Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád şi Jász-Nagykun-Szolnok).

Codul galben de ploaie și ninsoare, valabil pentru aceeaşi perioadă de timp, a fost emis pentru județele Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém şi Zala, informează MAE. 

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta +3613847689, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Budapesta: +36305356912.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HU-Ungaria.html și www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

COD PORTOCALIU de ploi abundente în Italia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Italiei că a fost emis un nou avertisment cu privire la înrăutățirea condițiilor meteorologice în diferite zone ale țării, începând cu 13 ianuarie 2017, cu precipitații, inclusiv sub formă de ninsoare și vânt puternic.

Serviciul de Protecție Civilă din cadrul guvernului a emis cod portocaliu de ploi abundente pentru centrul regiunii Umbria, precum și cod galben pentru restul regiunii și pentru Marche, Abruzzo, Lazio, Campania, Basilicata, Molise, Puglia și partea vestică a regiunii Calabria.

Conform avertismentului, zone extinse din Italia meridională, dar și regiunile Lombardia și Piemonte, vor fi afectate de vânturi puternice acompaniate de precipitații intense și pe alocuri de furtuni. Începând cu după-amiaza zilei de 13 ianuarie 2017, se pot înregistra precipitații sub formă de ninsoare la altitudini de peste 500 de metri, în regiunile Toscana, Lazio, Umbria, Abruzzo și Molise.

Pentru informații actualizate cu privire la starea vremii, reiterăm recomandarea de a accesa site-ul Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/. De asemenea, informații cu privire la condițiile meteorologice și condițiile de călătorie sunt disponibile pe site-ul Serviciului de Protecție Civilă, la adresa www.protezionecivile.gov.it.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: (0039) 06 835 233 58; (0039) 06 835 233 56; (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Roma: +393451473935.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/IT-Italia.html și www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

COD GALBEN de ploi în Bulgaria. 8 districte afectate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Bulgariei că Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie din Bulgaria a emis, pentru perioada 13 – 14 ianuarie 2017, un cod galben de polei pentru districtele Vidin, Montana, Vrața, Plevna, Loveci, Sofia, Pernik și Kyustendil.

În aceste zone, pe timpul nopții și în primele ore ale zilei de 14 ianuarie 2017, până la prânz, va ploua, iar ploaia, combinată cu temperaturile negative de la sol, va cauza formarea de polei. Ploaia rece se va transforma în zăpadă.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia +359 2 9733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Sofia: +359 879 440 758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/en_UK/0/0/BG-Bulgaria.html și www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.