Atenţionare MAE pentru Bulgaria: COD GALBEN de zăpadă şi polei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Bulgariei că marți este în vigoare un cod galben de zăpadă și polei pentru 23 districte din această țară.

16 ian. 2017, 18:12
Atenţionare MAE pentru Bulgaria: COD GALBEN de zăpadă şi polei

Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie bulgar a emis un cod galben valabil în data de 17 ianuarie, pentru 23 districte, se arată într-un comunicat transmis luni de MAE.

Astfel, în districtele Vidin, Montana, Vrața, Plevna, Veliko Târnovo, Lovech și Gabrovo vor fi precipitații sub formă de zăpadă, mai semnificative în zonele montane în noaptea de marți spre miercuri. În aceste zone se așteaptă un nou strat de zăpadă de 10-30 de centimetri, iar vântul va sufla moderat dinspre nord-nord-est, troienind zăpada.

În districtele Ruse, Silistra, Shumen, Razgrad și Tărgovishte vor fi precipitații sub formă de zăpadă, mai semnificative în noaptea de marți spre miercuri, iar vântul va sufla dinspre nord-nord-est de la moderat la tare, viscolind și troienind zăpada.

În districtele Plovdiv, Stara Zagora, Haskovo, Sliven și Yambol va ploua și va ninge la temperaturi apropiate de zero grade Celsius și vor fi condiții de formare de polei. Spre seară, temperaturile vor scădea, precipitațiile se vor transforma peste tot în zăpadă și se vor intensifica.

În districtele Varna, Dobrich și Burgas vor fi precipitații sub formă de zăpadă în interiorul regiunii și sub formă de ploaie pe coasta Mării Negre. Acestea vor fi mai semnificative în noaptea de marți spre miercuri, iar vântul va sufla dinspre nord-nord-est de la moderat la tare, viscolind și troienind zăpada.

În districtele Pazargik, Kardjali, Smolyan și Burgas, în zonele muntoase, vor fi precipitații sub formă de zăpadă, mai semnificative în noaptea de marți spre miercuri, fiind așteptat un nou strat de zăpadă de 15-30 de centimetri.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Sofia: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/en_UK/0/0/BG-Bulgaria.html și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie.