Atenţionare MAE român: Cod PORTOCALIU de ninsori şi cod ROŞU de ploi în Bosnia şi Herţegovina

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi atenționează pe cetățenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Bosnia și Herțegovina că, joi și vineri, se vor înregistra condiții meteo nefavorabile.

05 mart. 2015, 15:17

MAE român informează că au fost emise un cod portocaliu de ninsori, pentru regiunile Banja Luka, Bihac, Foca, Livno, Sarajevo, Tuzla și Vișegrad, unde stratul de zăpadă ar urma să se situeze între 10 și 20 cm, și un cod roșu de ploi abundente, pentru regiunea Trebinje

„Privind circulația rutieră, pentru regiunile muntoase se recomandă folosirea lanțurilor speciale pentru pneurile autovehiculelor. Totodată, a fost instituită atenționarea cod roșu de ploi abundente pentru regiunea Trebinje. Cantitățile de precipitații vor fi cuprinse între 60 și 80 litri pe metru pătrat (l/mp), iar pe alocuri vor ajunge și la 100 l/mp. Principalul pericol în urma precipitațiilor este reprezentat de alunecările de teren care pot bloca anumite artere de circulație rutieră”, se arată în informarea MAE român.

Cetățenii români care doresc să tranziteze Bosnia și Herțegovina să evite zonele menționate pentru următoarele 3-5 zile și să acceseze pagina web dedicată http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/BA-Bosnia-Herzegovina.html, pentru informații actualizate.

De asemenea, MAE reiterează cetățenilor români recomandările de a consulta informațiile furnizate prin intermediul aplicației „Călătorește în siguranță” — care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, și serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.