Atenţionare pentru românii care se pregătesc să plece în vacanţă. Coduri roşii de temperaturi extreme şi pericole de incendii în Europa

VREMEA ÎN EUROPA. Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că, în perioada 4 - 6 august 2017, următoarele zone de pe continentul european (majoritatea fiind şi destinaţii turistice în sezonul estival) se află sub cod roșu de temperaturi ridicate: întreg teritoriul Croației, al Bosniei-Herțegovina, Serbiei, Muntenegrului și Ungariei; cea mai mare parte a Sloveniei, sudul Poloniei, sudul Slovaciei, sudul Elveției; centrul și sud-estul Italiei, precum şi insulele Sicilia și Sardinia.

04 aug. 2017, 12:55
Atenţionare pentru românii care se pregătesc să plece în vacanţă. Coduri roşii de temperaturi extreme şi pericole de incendii în Europa

VREMEA ÎN EUROPA. Din cauza caniculei şi a secetei, există pericolul producerii unor incendii de vegetaţie uscată şi de păduri în zone precum: sudul și estul Portugaliei; sudul și centrul Spaniei şi zona Mallorca; sudul insulei Corsica și zona mediteraneană a Franței; insulele Sicilia, Sardinia, sudul și centrul Italiei; zona de coastă a Croației; centrul Albaniei; zona estică a Ungariei; nordul și estul Serbiei; Macedonia, sud-estul și nord-vestul Bulgariei; partea de sud a țărmului Greciei și insulele Ciclade; părți din zona centrala a Ciprului; centrul și sud-vestul Turciei.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zonele pentru care sunt activate codurile de alertă, iar cei afectați de situația din atenționare, pot solicita asistență consulară la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României în țările enumerate, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor români din străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Se recomandă cetăţenilor români ca, înainte de a porni spre aceste zone, să consulte paginile de Internet http://www.meteoalarm.eu şi http://erccportal.jrc.ec.europa.eu/– pentru informații actualizate permanent, să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii, şi să aibă la dispoziție suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare, în situaţii de caniculă.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Citeşte şi: VREMEA ÎN BUCUREŞTI, nopţi tropicale în Capitală. Disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat şi în creştere