Aţi luat acest medicament? Aveţi grijă, vă poate pune viaţa în pericol

Nu există român care să nu fi luat măcar o dată în viaţa acest medicament. Medicii avertizează, însă, asupra pericolului la care se expun cei care îl consumă.

07 ian. 2015, 10:50
Aţi luat acest medicament? Aveţi grijă, vă poate pune viaţa în pericol

Mulţi medici îl prescriu bolnavilor pentru ca medicamentul reduce considerabil riscul apariţiei bolilor de inimă. Mai mulţi ieşeni au ajuns în stare critică la spital, iar medicii fac eforturi pentru a-i menţine în viaţă. Banala aspirină, cunoscută şi că acid acetilsalicilic, poate fi mortală dacă nu se respectă cu stricteţe indicaţiile medicului.

Este foarte important ca pacientul să respecte doza stabilită de medicul de specialitate. Aceasta a fost scoasa din tratamentul multor ieşeni, pentru că inhiba formarea cheagurilor care ar duce la declanşarea infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral. Pentru aceşti pacienţi acidul acetilsalicilic trebuie luat zilnic până la sfârşitul vieţii. De asemenea, multe persoane iau aspirină datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii.

„Unul din patru bolnavi care a ajuns în spital în ultimele săptămâni cu hemoragie intracraniană (sângerarea în interiorul creierului – n.r.) sau subarahnoidiana (sângerare în zona dintre creier şi ţesuturile subţiri care îl acoperă – n.r.) au avut ca o componentă favorizantă aspirină. Acest medicament este folosit în special pentru afecţiunile cardiovasculare. Acidul acetilsalicilic împiedica formarea de trombi. Aspirină se ia numai la recomandarea medicilor pentru că are un puternic risc de hemoragie. Nu contestăm proprietăţile acestui medicament, dar tragem un semnal de alarmă şi avertizăm pacienţii să nu ia aspirină sau derivaţi fără recomandarea medicului, deoarece efectele secundare pot fi mortale. Unii dintre bolnavi, fără a avea acordul medicului specialist, au mărit doză de aspirină pe care o aveau în tratament. Atenţie maximă trebuie acordată şi acelor medicamente (antivitamine K) care acţionează pentru a subţia sângele”, a declarat medicul neurochirurg Florin Grămadă, purtător de cuvânt la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iaşi, confom Bună Ziua Iaşi.

Aspirina luată „după ureche” poate duce la deces

Medicii au precizat că acidul acetilsalicilic luat „după ureche” sau în supradoză provoacă nu numai hemoragie intracraniană sau subarahnoidiana, ci oriunde în corp. „În primul rând aspirină produce hemoragie în tubul digestiv dacă se ia fără recomandarea medicului pe timp îndelungat sau supradoză. Hemoragia poate să apară oriunde în corp, inclusiv la rinichi. În lipsa îngrijirilor medicale o asemenea hemoragie poate duce la deces. Există anumite categorii de persoane pentru care aspirină nu este indicată. Acidul acetilsalicilic, că orice medicament este bun, dar numai la recomandarea medicului şi cu respectarea dozelor stabilite de specialist. Aspirina este un medicament foarte popular şi foarte multe persoane îl iau crezând că nu li se poate întâmpla nimic rău. Unii dintre pacienţi ne-au spus că nu au crezut că banală aspirină le poate aduce moartea”, a declarat dr. Florin Grămadă.

Despre faptul ca aspirina produce sângerări ale creierului au avertizat şi cercetătorii din cadrul Universităţii Erasmus din Rotterdam, după ce au derulat un vast studiu. Cercetătorii olandezi au precizat că peste 1000 de pacienţi au dezvăluit o incidenţă de până la 70 la sută mai mare a apariţiei hemoragiilor la nivelul creierului în rândul persoanelor ce obişnuiesc să ia aspirină în comparaţie cu cei care nu folosesc acest medicament. Pe de altă parte, aceiaşi cercetători menţionează şi efectele benefice pe care aspirină le are asupra organismului, cum ar fi împiedicarea formării cheagurilor de sânge şi prevenirea problemelor cardiace.