Au fost descoperite cele mai vechi fosile ale unor insecte înrudite cu ploşniţele

Cele mai vechi rămășițe fosilizate ale unor specii înrudite cu ploșnița, care datează de acum 5.100 până la 11.000 de ani, au fost descoperite în peșteri din statul Oregon, în nord-vestul Statelor Unite, informează AFP.

04 apr. 2017, 19:26
Au fost descoperite cele mai vechi fosile ale unor insecte înrudite cu ploşniţele

Anterior, cele mai vechi ploșnițe fosilizate descoperite datau de 3.500 de ani și fuseseră găsite în Egipt în 1999. Cele trei specii descoperite în peșterile din Paisley au fost toate paraziți de lilieci, spun oamenii de știință, a căror descoperire este publicată marți în revista Medical Entomology, publicată de Entomological Society of America.

Dar, cum peșterile din Paisley sunt locul unde au fost descoperite unele dintre cele mai vechi urme de activitate umană în America de Nord, este posibil ca aceste trei specii de insecte să fi fost în contact cu oamenii.

Aceasta ridică problema de a ști cum au interacționat sau nu aceste specii cu oamenii preistorici, relevă Martin Adams, care conduce compania Paleoinsect Research, unul dintre cei doi coautori ai acestei descoperiri. Compania sa este specializată în identificarea insectelor antice.

Cele două specii de ploșnițe paraziți ai omului contemporan au căpătat acest ”statut” adaptându-se de-a lungul mileniilor, de când omul împărțea peșterile cu lilieci în Asia, Africa și Europa, explică cercetătorul. Dar, dintr-un motiv necunoscut, cele trei specii găsite în peșterile din Oregon nu au evoluat în paraziți umani.

”Faptul că peșterile din Paisley au fost ocupate doar sezonier de vânători-culegătorii din acea perioadă, care erau foarte mobili, ar putea explica faptul că aceste insecte nu se puteau adapta la clima exterioară pentru o lungă perioadă de timp”, a presupus entomologul.

Identificarea a trei specii de insecte în peșterile din Oregon ar putea oferi, de asemenea, indicii despre clima din acele perioade, a estimat Martin Adams.

Citeşte şi Cei mai cunoscuţi paraziţi cu care cel mai probabil locuieşti în casă