Au fost dezvăluite înregistrările audio cu asasinarea lui Jamal Khashoggi

Au fost date publicităţii înregistrările audio cu asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi care a fost ucis în Consulatul saudit din Istanbul, unde venise pentru nişte acte necesare încheierii unei căsătorii. 

20 nov. 2018, 18:30
Au fost dezvăluite înregistrările audio cu asasinarea lui Jamal Khashoggi

Înregistrările audio din consulat arată că jurnalistul a fost agresat fizic chiar de la intrarea sa în reşedinţa diplomatică din Istanbul.

„Lăsaţi-mă! Ce vreţi să faceţi?”, se aude vocea lui Jamal Khashoggi. Jurnalistul a fost luat de braţe de către patru bărbaţi, când a intrat în Consulatul saudit din Turcia, în data de 2 octombrie, potrivit unor extrase din înregistrările audio realizate la locul crimei şi publicate ulterior pe site-ul turc Haberturk. 

Khashoggi a fost transportat de către cei patru indivizi într-o altă aripă a clădirii consulatului. Între aceştia se aflau şi consulii Mohammad al-Otaibi şi Maher Abdulaziz Mutreb, care se aflau în fruntea echipei celor 15 bărbaţi trimişi la Istanbul pentru a-l lichida pe Jamal, mai precizează presa turcă, potrivit Belga.  

19 apeluri telefonice 

Mutreb i-a spus lui Jamal că este un „trădător” care va primi o „pedeapsă binemeritată”, a continuat Haberturk.

Donald Trump susţine că nu vrea să asculte înregistrarea „groaznică” a uciderii jurnalistului Khashoggi

După aceea, înregistrările evocă scenele de luptă şi de tortură asupra jurnalistului saudit.

Site-ul precizează apoi că au fost înregistrate 19 apeluri telefonice între cartierul general al Consulatului şi  Arabia Saudită. Unul dintre destinatari era Saud al-Qahtani, consilierul lui Mohammed ben Salmane.

După toate aceste dezvăluiri, prinţul moştenitor s-a decis să părăsească ţara sa pentru prima oară după faptele petrecute. El va zbura vineri către aliaţii lui din Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt. Apoi se va duce în Argentina pentru a participa la summit-ul G20, conform Berlga. 

Deocamdată nu există nicio dovadă privind locul în care ar fi dispărut jurnalistul saudit. Se speculează că trupul neînsufleţit al lui Khashoggi ar fi fost tăiat în bucăţi şi mistuit în acid sufuric.