Au fost trimişi soldaţii la graniţă. Situaţia ar putea degenera în violenţe

Premierul Republicii Irlanda, Leo Varadkar, a afirmat că s-ar putea să fie necesară o revenire a soldaţilor la graniţa cu provincia britanică Irlanda de Nord, dacă Brexitul va decurge prost, potrivit televiziunii Bloomberg, relatează agenţia Reuters.

25 ian. 2019, 13:49
Au fost trimişi soldaţii la graniţă. Situaţia ar putea degenera în violenţe

În cazul celui mai prost scenariu, o graniţă dură ar putea ”implica persoane în uniformă şi ar putea necesita, de exemplu, amplasarea de camere video, infrastructură fizică, posibil o prezenţă a poliţiei sau o prezenţă militară pentru a veni în sprijin”, a declarat Varadkar la Bloomberg.

”Problema cu aceasta, în contextul politicii şi al istoriei irlandeze, este că aceste lucruri devin ţinte”, a declarat Varadkar.

Republica Irlanda a indicat că îi va fi greu să evite impunerea unei graniţe dure cu Irlanda de Nord dacă Regatul Unit iese din blocul comunitar fără un acord, informează Agerpres.

O graniţă deschisă între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord este prevăzută în Acordul de Pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt violenţelor în provincia britanică dintre unioniştii pro-britanici şi naţionaliştii favorabili unei Irlande unite.