Augustin Lazăr, despre modificările aduse Codurilor penale: O să ne râdă în nas infractorii

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, joi, că infractorii le vor "râde în nas" procurorilor odată cu noile modificări aduse Codului penal prin care pedepsele "sunt coborâte sub un minim rezonabil".

02 feb. 2017, 11:18
Augustin Lazăr, despre modificările aduse Codurilor penale: O să ne râdă în nas infractorii

„(…) Observi că pedepsele sunt coborâte sub un minim rezonabil pentru ca procurorii să poată lua măsurile care sunt prevăzute de lege. Spre exemplu, să poată cere o supraveghere tehnică ai nevoie de un maxim special rezonabil de pedeapsă pe care ți-l cere legea penală. Pentru a cere o măsură preventivă ai nevoie tot așa. Păi cu trei ani maxim la abuz în serviciu ce o să facem? O să ne râdă în nas infractorii. Din păcate asta este și eu sper din toată convingerea mea că vocea rațiunii va fi puternică și va izbândi pentru că nu este foarte complicat să îți dai seama de aceasta și Guvernul va proceda la retragerea acestei OUG, care nu numai că e jenantă, dar este vizibil neconstituțională, este un derapaj constituțional cum în România nu a mai avut loc”, a precizat Augustin Lazăr la ieșirea din sediul CSM.

Citeşte şi:  Codrin Ştefănescu, despre OUG pe justiţie: Mergem până la capăt, am promis că vom scoate cătuşele din România

Cu privire la poziția Ministerului Justiției, potrivit căreia ancheta DNA este o imixtiune gravă în activitatea executivă, procurorul general a afirmat că „nicio anchetă nu este o imixtiune”.

Citeşte şi: Cristi Danileţ dezvăluie ce ascunde ordonanţa de marţi noapte

„Vă pot asigura că organele judiciare și Ministerul Public își fac datoria în cadru legal, nicio anchetă nu este o imixtiune. Ori de câte ori există indicii rezonabile privind săvârșirea unei infracțiuni procurorul trebuie fără ezitare să le verifice și să afle adevărul”, a spus Procurorul general.

Întrebat dacă la nivelul Parchetului General urmează să se ia în discuție o anchetă privind cele două ordonanțe, Lazăr a precizat că nu se pot face mai multe anchete privind aceeași „problemă”.