Augustin Lazăr: Îngrijorările lui Frans Timmermans privind justiţia din România sunt şi îngrijorările magistraţilor români

Îngrijorările prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans legat de modificările legislaţiei din justiţie sunt şi îngrijorările magistraţilor români, mai ales în privinţa presiunii asupra instituţiilor judiciare, a declarat, marţi, procurorul general Augustin Lazăr.

RomaniaTV.net
02 oct. 2018, 10:28
Augustin Lazăr: Îngrijorările lui Frans Timmermans privind justiţia din România sunt şi îngrijorările magistraţilor români

„Am văzut îngrijorarea exprimată de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Este şi îngrijorarea magistraţilor români privind modul în care au evoluat lucrurile, în mod deosebit legat de presiunea care se resimte asupra instituţiilor judiciare din România (…) Noi suntem la datorie şi ne facem datoria conform fişei postului”, a declarat, marţi, procurorul general, citat de News.ro

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans. 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, el avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. 

Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului. 

Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari paşnici. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România.