Augustin Lazăr, reacţie după decizia CCR de revocare a şefei DNA: Este clar că decizia devine general obligatorie

Augustin Lazăr, procurorul General al României, a declarat, joi, că decizia CCR cu privire la revocarea Codruţei Kovesi va deveni general obligatorie în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial.

RomaniaTV.net
31 mai 2018, 14:17
Augustin Lazăr, reacţie după decizia CCR de revocare a şefei DNA: Este clar că decizia devine general obligatorie

Întrebat dacă preşedintele României ar trebui să respecte decizia CCR, Augustin Lazăr a spus: „Este foarte clar că, din momentul în care decizia motivată va fi publicată în Monitorul Oficial, decizia decine general valabilă”.

De asemenea, procurorul general a precizat că nu comentează ce spun politicienii cu privire la o eventuală demisie a Codruţei Kovesi.

„Aşteptăm să vedem considerentele acestei decizii pentru a vedea şi pentru a înlătura eventuala îngrijorare pe care colegii noştri o resimt”, a răspuns Augustin Lazăr la întrebarea dacă această decizie va afacta independenţa justiţiei.

Augustin Lazăr a precizat că nu a avut ocazia să discute cu Laura Codruţa Kovesi, menţionând că procurorii sunt îngrijoraţi faţă de această situaţia.

„Colegii noştri sunt îngrijoraţi faţă de situaţia care s-a creat şi cu toţii aşteaptă să vadă ce va conţine motivaţia CCR. Noi ştim de ani de ani de zile că există o independenţă a magistraţilor procurori şi sunt preocupaţi dacă acest principiu al independenţei va mai fi valabil pentru procurori sau Constituţia va fi înterpretată într-o altă manieră. Aşteptăm să vedem această motivare”, a subliniat Lazăr.

Curtea Constituţională a arătat, miercuri, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

„Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.