Dosar Hexi Pharma: Raportul Institutului Cantacuzino arată că unii dezinfectanţi erau diluaţi fără a depăşi limitele permise

Procurorii Parchetului instanţei supreme au primit în dosarul Hexi Pharma raportul Institutului Cantacuzino şi alte rapoarte de expertiză, inclusiv de la un laborator din străinătate, din care rezultă că unii dezinfectanţi ai firmei erau diluaţi fără a depăşi limita legală, au declarat surse judiciare, citate de news.ro.

23 aug. 2016, 08:25

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, că s-au finalizat primele teste de eficienţă pe unul dintre loturile dezinfectanţilor Hexi Pharma şi că urmează să se facă alte teste la un alt lot. Acesta a mai precizat că se ia în calcul ca testele să se facă şi la institute din străinătate.

S-a finalizat efectuarea testelor de eficienta pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei. Urmeaza alte teste de eficienta, pe un alt lot. Pregatim teste care sa fie efectuate la institute din strainatate. Este o procedura mai complicata, care este in curs. Rezultatele testelor de eficienta sunt de ambele tipuri, si negative, si pozitive. Doar in final se va putea stabili in ce masura ele sunt relevante„, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr.

Surse judiciare, citate de news.ro, spun că anchetatorii vor trimite expertiza primită de la Institutul Cantacuzino în Cehia, pentru testul de conformitate.

Sursele citate au precizat că rapoartele de expertiză conţin informaţii atât despre teste conforme, cât şi despre teste care arată o diluare mare a produselor Hexi Pharma.

În ancheta din dosarul Hexi Pharma, procurorii au dispus să fie ridicate documente de la 300 de spitale.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face cercetări în cazul companiei Hexi Pharma pentru infracţiunea de „participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”. Procurorii au stabilit că firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014.

Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, este acuzată de procurorii PICCJ de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Procurorii PICCJ susţin că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea lui Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele”.

În 12 mai, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.