Augustin Lazăr, după raportul Inspecţiei Judiciare: Resping orice relaţie în afara cadrului instituţional cu preşedintele României

Procurorul general Augustin Lazăr a respins orice legătură în afara cadrului instituţional cu preşedintele Klaus Iohannis, după raportul Inspecţiei Judiciare care a dezvăluit că Parchetul Alba Iulia a clasat dosare ale lui Klaus Iohannis când Augustin Lazăr era şeful parchetului. Procurorul general ameninţă că îi va da în judecată pe cei care vor continua să facă astfel de afirmaţii în spaţiul public.

RomaniaTV.net
09 ian. 2019, 15:02
Augustin Lazăr, după raportul Inspecţiei Judiciare: Resping orice relaţie în afara cadrului instituţional cu preşedintele României

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis o precizare a procurorului general Augustin Lazăr, după apariţia raportului Inspecţiei Judiciare care stabilit că preşedintele Klaus Iohannis a fost cercetat în 16 dosare penale, când era primar al Sibiului, pe probleme privind retrocedări imobiliare.

Într-un singur dosar s-a dispus urmărirea penală in personam împotriva lui Klaus Iohannis, în 2006, însă actualul preşedinte a fost scos de sub urmărire în 2009.

Alte două care îl priveau pe Klaus Iohannis au fost repartizate către procurori de Augustin Lazăr, care la vremea respectivă (2014) era şeful Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia.

Augustin Lazăr respinge, într-un comunicat remis miercuri, orice legătură în afara cadrului instituţional cu actualul preşedinte. Mai mult, el ameninţă că îi va da în judecatăpe cei care vor continua să facă astfel de legături în spaţiul public.

„Având în vedere informațiile false lansate de unele instituții mass-media, prin care se urmărește acreditarea în spațiul public a ideii existenței unei relații în afara cadrului instituțional  între procurorul  general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și președintele României, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, respinge ferm afirmațiile false prin care se urmărește acreditarea în spațiul public a ideii existenței unei relații în afara cadrului instituțional cu Președintele României. Procurorul general al PÎCCJ apreciază că nesolicitarea unui punct de vedere de către unele instituții media, diligență minimală  de natură profesională,  reprezintă un indiciu privind lipsa de interes în a prezenta adevărul și de a informa corect opinia publică.

Raportul Inspecției Judiciare privind efectuarea unor verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu referire la modul de soluționare a cauzelor referitoare la domnul Klaus – Werner Iohannis, nu identifică niciun aspect de natură a fi imputat domnului Augustin Lazăr, în calitate de procuror general al PCA Alba Iulia sau unui alt procuror din cadrul acestei unități de parchet. Prin Raportul Inspecției Judiciare s-a constatat că denunțurile penale nr. 595/P/2014 și nr. 625/P/2014 au fost repartizate procurorilor de caz de către domnul Augustin Lazăr, ce avea funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cazul dosarului nr. 595/P/2014, acesta a semnat adresa de comunicare a soluției către petentă, certificând legalitatea și temeinicia soluției.

Ambele dosare au fost repartizate de către procurorul general conform specializării  și ordinelor prealabile de repartizare a sarcinilor de serviciu celor doi procurori, precum și în exercitarea atribuțiilor corespunzătoare funcției de conducere, de coordonare și verificare a activității procurorilor din subordine. Astfel, conform dispozițiilor art. 77 lit. l din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2632/C/2014procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel “repartizează procurorilor spre soluționare dosarele penale și celelalte lucrări înregistrate, potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (3) lit. b), care se aplică în mod corespunzător”.

 În ambele cazuri nu au existat situații de incompatibilitate a procurorilor, iar soluțiile date nu au fost infirmate ulterior, dovedindu-se temeinice și legale. De asemenea, în calitate de conducător al unității de parchet, domnul  Augustin Lazăr a semnat adresa de comunicare a uneia dintre soluții.

Cu referire la afirmațiile false potrivit cărora cele două cauze au fost închise “în timpul alegerilor prezidențiale, pe șestache, în secret, fără să știe nimeni”, concluziile Raportului Inspecției Judiciare 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 rețin că în toate cauzele penale în care au fost emise soluții pe fond referitoare la domnul Klaus – Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluționare, iar procurorii au procedat la verificarea competenței de instrumentare în condiții de celeritate.

Având în vedere afirmațiile calomnioase și informațiile false referitoare la activitatea sa, lansate de unele instituții media pornind de la un raport al Inspecției Judiciare care nu identifică nici un aspect imputabil, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își rezervă dreptul de uza de toate căile prevăzute de lege în vederea reparării prejudiciului de imagine care i-a fost cauzat, se arată în comunicatul Parchetului General.

Klaus Iohannis a avut dosar penal „in personam”, pentru abuz în serviciu, în 2006

Inspecţia Judiciară a trimis la CSM raportul întocmit ca urmare a controlului la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, care a vizat dosarele în care a fost cercetat Klaus Iohannis. În document se precizează că fostul primar al Sibiului a fost cercetat în 16 dosare, iar în unul dintre ele s-a dispus începerea urmăririi penale in personam faţă de Klaus Iohannis, în 2006, pentru retrocedări. Ulterior, s-a Klaus Iohannis a fost scos de sub urmărire penală. În celelalte dosare, s-a dispus neînceperea urmăririi penale sau ancheta s-a desfăşurat doar in rem (asupra faptei).

Alte dosare în care a fost implicat numele lui Klaus Iohannis au fost fost repartizate pentru instrumentare de către Augustin Lazăr, la vremea respectivă procuror-şef al Parchetului Alba Iulia. În ambele s-a dispus clasarea de către procurorii de caz.

Augustin Lazăr declara în octormbrie 2018, la Antena 3, că „Niciodată nu am semnat o ordonanță de clasare într-un dosar care îl viza pe Iohannis”.