Augustin Zegrean, despre cazul judecătorului CCR Ştefan Minea: Politicienii văd că nu învaţă din istorie

Augustin Zegrean a declarat miercuri, referitor la numirea judecătorului Minea la Curtea Constituțională, că nu mai știe exact situația în care acesta a ajuns la CCR în 2010. După ce PSD a cerut reanalizarea numirii judecătorului Mircea Ștefan Minea la CCR acum 5 ani, pe modelul votului în cazul lui Dan Şova din Senat, şeful Curţii Constituţionale a declarat că "politicienii nu învață din istorie".

10 iun. 2015, 14:56
Augustin Zegrean, despre cazul judecătorului CCR Ştefan Minea: Politicienii văd că nu învaţă din istorie
 Social-democraţii au trimis Comisiei Juridice o sesizare prin care arată că votul dat de Parlament în 2010 în cazul numirii lui Valer Dorneanu în funcţia de judecător al CCR a fost unul corect, pentru că era vot pe majoritate simplă, cum a fost şi în cazul Şova. După obţinerea unui punct de vedere din partea Comisiei Juridice, sesizarea ar urma să fie trimisă la CCR.
 

În 2010, propunerea PSD pentru CCR, Valer Dorneanu, a fost votat ca judecător al Curţii cu o majoritate simplă: 50+1 din numărul celor prezenţi. PDL, care avea pe atunci majoritatea parlamentară, a contestat votul pe motiv că e nevoie de majoritate de 50+1 din numărul total al Camerei şi a câştigat.

La cel de-al doilea vot s-a înscris în cursa pentru funcţia de judecător al CCR şi Ştefan Minea, din partea PDL, care a  câştigat.

După cinci ani, PSD, pe modelul votului în cazul lui Dan Şova din Senat, vrea reinterpretarea votului.

Întrebat despre sesizarea PSD la Comisia Juridică în cazul numirii lui Ştefan Minea ca judecător al CCR, preşedintele instituţiei a declarat că nu mai ştie exact cum s-a întâmplat.

Nu mai țin minte cum a fost, chiar nu știu. Ei au făcut-o, ei să o desfacă. Nu știu dacă e bine sau nu, habar nu am”, a declarat Zegrean.

Şeful Curții Constituționale nu crede că acest caz ar avea vreo legătură cu situația senatorului PSD, Dan Șova. În schimb, a precizat Zegrean, că acest subiect afectează CCR, deoarece judecătorii de aici sunt atacați din toate părțile.

„Discuția asta ne afectează pe toți. Ajungem iar in situații ca în 2012 în care ne atacau din toate direcțiile. Politicienii văd că nu învață din istorie (…) Vi se pare normal ca după 5 ani să vii ca să vezi cum a fost numit un judecător la CCR?”, a conchis acesta.