Augustin Zegrean, despre plângerea Laurei Kovesi la CEDO: Cererea ei nu este absurdă

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, afirmă că demersul fostei șefe DNA, Laura Kovesi, care a atacat la CEDO decizia CCR de revocare din funcție, nu este unul absurd. Zegrean spune că CEDO nu judecă în legalitate, ci judecă în echitate, verificând dacă decizia din țara respectivă este conformă cu Convenția pentru drepturile omului.

RomaniaTV.net
08 ian. 2019, 18:32
Augustin Zegrean, despre plângerea Laurei Kovesi la CEDO: Cererea ei nu este absurdă

„Este adevărat că în România nu există cale internă de atac impotriva deciziilor Curții Constituționale, dar faptul că ele sunt definitive nu ar împiedica CEDO să dea o soluție, pentru că și deciziile instanței supreme sunt definitive. CEDO nu judecă în legalitate, judecă în echitate și este normal să fie așa. Acolo sunt 47 de judecători, se atacă soluții venite din 47 de țări și este imposibil ca cineva să cunoască în amănunt Dreptul din toate aceste țări. Atunci, de foarte multe ori deciziile CEDO sunt decizii date pentru a rezolva o problemă în echitate, nu neapărat în legalitatea din țara respectivă. CEDO verifică doar dacă soluția din țara ta este conformă cu Convenția pentru drepturile omului, care în cei 10 ani de CEDO a fost interpretată în nenumărate feluri. Ei nu te verifică în legătură cu legalitatea, ci dacă a fost încălcat un drept fundamental. Din această perspectivă, cererea doamnei Kovesi nu este absurdă”, a declarat Augustin Zegrean pentru Hotnews.ro.

Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO decizia prin care a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională. Plângerea a fost depusă în luna decembrie 2018.