Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: Preşedintele a decis: nu revocă. Şi cu asta s-a încheiat

Publicat: Luni, 16 Aprilie 2018 18:49 // Actualizat: Luni, 16 Aprilie 2018 20:55 // Sursa: romaniatv.net

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, susţine că şeful statului nu era obligat să dea curs cererii ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA şi că ministrul Tudorel Toader nu are ce ataca la CCR, aşa cum a anunţat, pentru că nu există un document, şi nici nu poate face acest lucru, singurul abilitat fiind Guvernul.

Foto: AGERPRES

UPDATE Augustin Zegrean este de părere că povestea revocării procurorului şef al DNA s-a încheiat odată cu anunţul preşedintelui Klaus Iohannis că nu o va revoca pe Codruţa Kovesi.

"Din punctul meu de vedere, povestea revocării procurorului şef al DNA s-a încheiat în seara aceasta (luni – n.r.), indiferent cine ce zice, că vor sesiza Curtea Constituţională... Nu cred că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională primul-ministru nu poate s-o facă singur, Guvernul este cel care trebuie să sesizeze. Guvernul sigur, ar putea s-o facă, dar eu nu cred că o va face pentru că suntem în situaţia în care ministrul Justiţiei dă toate motivele din lume ca procurorul general să fie revocat - eu nu mă pronunţ nici că are dreptate, nici că nu... Mergem doar pe cea spus el - că sunt toate motivele să se ceară revocarea, pe parcurs au apărut şi alte motive mai serioase ca să fie revocată, însă CSM-ul, care este garant al independenţei justiţiei, a spus că niciunul dintre motive nu este întemeiat şi a votat în unanimitate împotrivă. Măcar unul singur să fi spus da, există un motiv întemeiat dar nimeni nu a spus acest lucru şi atunci despre ce revocare mai vorbim?! Procedura este aceasta: ministrul cere, CSM-ul avizează favorabil sau nefavorabil şi preşedintele decide. Acum suntem în faza în care preşedintele a decis: nu suspendă, nu revocă! Şi cu asta s-a încheiat", a declarat Augustin Zegrean, citat de Mediafax.

În cazul în care Tudorel Toader va sesiza CCR, Augustin Zegrean spune că are încredere în calitatea ministrului Justiţiei că va şti cum să argumenteze, dat fiind faptul că este specialist în drept constituţional. Fostul preşedinte al CCR are încredere şi că există practică în domeniul conflictelor de natură constituţională.

„Nu ştiu ce ar putea sesiza la Curtea Constituţională Tudorel Toader, dar cu siguranţă, dacă o va face, ştie el ce să scrie pentru că este specialist în drept penal, specialist în drept consituţional şi ştie ce să scrie. Nu îmi fac griji în privinţa aceasta. Şi Curtea ştie foarte bine ce are de făcut în astfel de situaţii. Acum 20 de ani a fost probabil o problemă pentru Curte pentru că nu exista practică în privinţa aceasta, dar acum este practică, sunt cel puţin 30 -35 de situaţii în care Curtea fost sesizată pentru conflict juridic de natură constituţională şi există o practică. Nu a fost sesizată cu o speţă identică, dar a fost o situaţie când preşedintele a refuzat să avanseze la gradul de general pe un colonel, domnul colonel s-a adresat justiţiei, iar Înalta Curte de Justiţie, Secţia de contencios administrativ, a stabilit că preşedinte trebuie să-l avanseze în grad. S-a făcut un conflict, s-a sesizat Curtea, iar Curtea a spus este un conflict juridic şi povestea s-a oprit acolo, nu a mai fost promovat domnul acela în gradul de general", a mai spus Zegrean.

Întrebat dacă este posibil să fie un alt răspuns al Curţii Constituţionale faţă de decizia anunţată luni seara de preşedintele Klaus Iohannis, Augustin Zegrean a răspuns că la Curte se dau tot timpul „soluţii înţelepte".

"Nu vreau să dau un răspuns în acest sens, Curtea Constituţională ştie foarte bine ce are de făcut, sunt acolo nouă judecători cu mintea la purtător şi vor şti ce să zică. Curtea dă întotdeauna soluţii înţelepte", a răspuns Augustin Zegrean.

________________

"Am spus de la început că preşedintele nu este obligat să dea curs solicităţii ministrului Justiţiei. În general, preşedintele nu este obligat să dea curs solicitărilor venite din partea unor miniştri. Este la fel ca la remaniere, poate respinge prima propunere. Este decizia sa şi trebuie respectată ca atare", a declarat Augustin Zegrean la Realitatea TV. 

Referitor la anunţul ministrului Justiţiei potrivit căruia va fi sesizată Curtea Constituţională, fostul şef şi coleg al lui Tudorel Toader la CCR a comentat că "ministrul Justiţíei nu poate cere acest lucru, ci doar guvernul o poate face, dar şi aşa este destul de neclar ce să sesizezi la CCR, de vreme ce nu există o rezoluţie".

"Ce să ataci, un refuz?", a comentat Zegrean.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Motivele prezentate de ministrul Justiţiei nu m-au convins. Nu voi da curs propunerii de revocare a şefei DNA

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat luni, după ce preşedintele a respins cererea de revocare a şefei DNA, că Ministerul Justiţiei va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui, apreciind că şeful statului "nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA".

"Vom sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA!" anunţă ministrul Justiţiei la finalul unei postări pe Facebook, după ce prezintă motivele unei asemenea decizii.

Anterior anunţului preşedintelui Klaus Iohannis, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, că, în cazul unui refuz al preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, atât premierul, cât şi PSD îl vor susţine pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, într-un eventual demers legat de decizia preşedintelui. El a susţinut însă că "sub nicio formă” nu este luată în calcul ideea de suspendare din funcţie a şefului statului..

 
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 apr 21:05
Răspunde | Votează email -2 email
rupa vili
Au fost decizii de achitare în dosare fabricate de DNA și MB prin forța și autoritatea legii ,prin instigare la mărturie mincinoasă ,prin amenințare și nu a vorbit de loc despre răspunderea penală a acestor procurori infractori , e foarte grav ce se întâmplă în justiție ,se fac abuzuri și represiune nedreaptă asupra cetățenilor nevinovați și nu se schimbă nimic ,nici codul penal ,nici codul de procedură penală .Mai grav ca pe timpul lui Ceaușescu se întâmplă acum ,nu mai au frică de răspundere pentru erorile judiciare . Regele Dreptății „”„
1
EUR
4.6605
RON
13 Dec
noapte -4 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H