Augustin Zegrean: Nu e corect ca preşedintele să fie scos din acest joc democratic al numirii procurorilor şefi

Augustin Zegrean, fost președinte CCR, afirmă că modificările aduse legilor justiției vor fi devastatoare, făcând referire la legea promulgată vineri de preşedintele Iohannis. Noua lege a statutului magistraţilor îi dă posibilitatea președintelui de a refuza o singură dată propunerea de șefi de parchete, ceea ce va da putere totală ministrului Justiției. 

RomaniaTV.net
12 oct. 2018, 13:25
Augustin Zegrean: Nu e corect ca preşedintele să fie scos din acest joc democratic al numirii procurorilor şefi

Augustin Zegrean este de părere că nu se respectă îndeplinirea cu bună-credință și loialitate a funcțiilor, ba chiar se caută soluții pentru abaterea de la aceste principii.

„Urmările (n.r. legilor justiției) nu pot fi decat devastatoare, ca sunt modificări legislative de la o zi la alta, ceea ce nu e bine deloc. (..) Nu e corect ca presedintele sa fie scos din acest joc democratic al numirii procurorilor sefi, e inacceptabil sa lasi asta la propunerea ministrului Justiției, care să fie suveran in numirea procurorilor sefi. Se va numi o propunere oarecare despre care nu o sa le pese ca va fi repinsă și vor veni apoi cu propunerea pe care o doresc si nu va fi respinsa. Stiu de unde au venit cu aceasta propunere a refuzului o singura data. In Constitutie e un text care zice ca presedintele poate cere Parlamentului o singura data reexaminarea unei legi si li s-a parut ca e o soluutie buna, dar e inaccepabila, pentru ca al doilea poate fi un om care nu se potriveste deloc acolo. Am vorbit de indeplinirea cu buna-credinta si loialitate a functiilor, dar vad ca nu se respecta si se cauta solutii pentru abaterea de la aceaste lucruri”, a declarat Augustin Zegrean la Digi24.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.