Augustin Zegrean vrea să plece de la CCR. Ce post ţinteşte şeful Curţii

Augustin Zegrean îşi pregăteşte retragerea de la CCR. Şef al Curţii, Zegrean s-a înscris în competiţia pentru ocuparea postului de judecătorului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) ce revine României. Mandatul lui Zegrean la CCR expiră în 2016, acesta fiind numit de Traian Băsescu în funcţia de judecător în 2007. 

02 mart. 2015, 11:16
Augustin Zegrean vrea să plece de la CCR. Ce post ţinteşte şeful Curţii

La data de 6 octombrie 2015 va expira mandatul judecătorului român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), iar Ministerul Justiţiei a demarat procedurile pentru numirea unui nou judecător.

Pentru acest post şi-au depus candidatura 11 persoane, între care şi şeful CCR, Augustin Zegrean.

Potrivit unui anunţ al Ministerului Justiţiei, interviul va avea loc marţi, 3 martie.

Urmare a verificării dosarelor de candidatură depuse până la data de 23 februarie 2015, au fost admişi la interviu următorii candidați (în ordine alfabetică):

1. Buta Gheorghe
2. Ciucă Valeriu
3. Costache Ruxandra
4. Costea (Moarcăș) Claudia-Ana
5. Criste Mircea
6. Ivan-Cucu Constantin-Virgil
7. Ivanovici Laura Mihaela
8. Spineanu-Matei Octavia
9. Târșia Dragos Constantin
10.Toader Camelia
11.Zegrean Augustin

Conform informaţiilor oferite de minister, „poate fi desemnată candidat al României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene persoana care prezintă toate garanțiile de independență și care întrunește condițiile cerute pentru exercitarea în România a celor mai înalte funcții jurisdicționale sau care este jurist ale cărui competențe sunt recunoscute și care se bucură de o bună reputație profesională, morală și civică.

CITEŞTE ŞI GRUPĂRILE din CCR. Care este raportul de forţe în plenul Curţii. Cu cine joacă oamenii numiţi de Băsescu

De asemenea, potrivit art. 4 din Titlul I al Protocolului nr. 3 la TFUE privind Statutul CJUE, judecătorii CJUE nu pot exercita nicio funcție politică sau administrativă. Aceștia nu pot exercita nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu, în afara cazului în care Consiliul, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepțional.”

Augustin Zegrean îşi încheie mandatul în 2016, el fiind numit în iulie 2007 de fostul preşedinte Traian Băsescu pentru un mandat de 9 ani.