Aurescu va prezenta la Madrid iniţiativa creării Curţii internaţionale împotriva terorismului

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, miercuri, că săptămâna viitoare va face o vizită la Madrid, ocazie cu care va prezenta inițiativa româno-spaniolă privind crearea Curții internaționale împotriva terorismului.

21 oct. 2015, 16:38
Aurescu va prezenta la Madrid iniţiativa creării Curţii internaţionale împotriva terorismului

„Pe 28 octombrie voi face o vizită bilaterală la Madrid unde (…) voi prezenta această inițiativă prestigiosului grup (…) care este un for internațional creat pentru promovarea democrației și bunei guvernări și pentru a elabora răspunsuri la crize, format din foști președinți și foști prim-miniștri. Sper ca inițiativa noastră să aibă ecoul pe care îl dorim”, a declarat Aurescu, în cadrul conferinței comune cu omologul său din Qatar, Khalid Bin Mohammed Al Attiyah.

Citeşte şi: Declaraţie ŞOCANTĂ a emirului din Qatar: „Nu primim refugiaţi, AVEM DESTUI SCLAVI”

Potrivit șefului diplomației române, în discuțiile avute cu omologul său din Qatar i-a prezentat acestuia inițiativa creării Curții internaționale împotriva terorismului, scrie Agerpres.

De asemenea, a mai spus Aurescu, discuțiile au vizat organizarea unei sesiuni a comisiei mixte interguvernamentale între România și Qatar, dinamica relațiilor bilaterale și dosarele israeliano-palestinian, sirian și libian.

Totodată, ministrul Aurescu a reiterat sprijinul României pentru circulația fără vize a oamenilor de afaceri din Qatar.

„Dorim stabilirea unui veritabil parteneriat de încredere cu statul Qatar care să reflecte atât dinamica sporită a contactelor politice, cât și consolidarea relațiilor economice între țările noastre. Suntem interesați să sporim cooperarea economică, la nivelul oamenilor de afaceri, legăturilor turistice. Avem proiecte foarte interesante care se pot dezvolta în domeniul agriculturii, medicinei, inclusiv medicinei de urgență, turismului, inclusiv turismului balnear, IT”, a mai spus Aurescu.

În plus, cu ocazia vizitei la Bucureşti a ministrului de Externe din Qatar, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. a semnat împreună cu acesta un acord privind cooperarea în domeniul juridic.

Ministrul român al Justiției a subliniat că acest prim instrument bilateral reconfirmă dorința celor două părți pentru consolidarea cooperării în domeniul juridic și deschide perspectiva identificării celor mai bune mijloace și mecanisme de abordare a problemelor juridice de interes comun.

„Este un acord de cooperare generală între România și Qatar. Practic, punem bazele unei relații instituționalizate. Noi avem relații bune cu Qatar. (…) O cooperare în fapt avem demult, o cooperare foarte bună, acum încercăm să facem una la nivel de instituții. Practic, o să constituim un comitet care va trece în revistă zone de cooperare în special în materie civilă, în materie penală se întâmplă deja”, a declarat Robert Cazanciuc, la MAE.

Potrivit Ministerului Justiției, prin acest acord, părțile își propun realizarea unui schimb mai eficient de informații legislative, de experiență și bune practici între experți ai celor două țări, prin organizarea de vizite de documentare, de seminarii și conferințe, precum și prin stabilirea de parteneriate, sub conducerea unui comitet comun, format din reprezentanți ai celor două ministere.

România și Qatar aniversează pe 22 octombrie împlinirea a 25 de ani de relații bilaterale.