Austria îşi primeşte cota de imigranţi în corturi. Centrele de primire sunt deja pline

Încă 597 de imigranți ilegali au sosit săptămâna aceasta în Austria, autoritățile de la Viena fiind nevoite să instaleze pentru aceștia tabere de corturi, întrucât centrele de primire a refugiaților sunt deja pline, transmite joi agenția EFE.

14 mai 2015, 16:35
Austria îşi primeşte cota de imigranţi în corturi. Centrele de primire sunt deja pline

În fața creșterii semnificative a numărului imigranților ilegali, Ministerul austriac de Interne a creat o celulă de criză, care se va reuni vineri cu reprezentanți ai Ministerului Apărării, administrațiilor locale și ONG-urilor.

Conform statisticilor guvernului austriac, în primele trei luni ale anului în curs au sosit în Austria încă 10.207 refugiați, proveniți în special din Siria, Kosovo, Afganistan și Irak, în perioada similară a anului trecut acest număr fiind de 4.088.

Drept urmare, Austria este una dintre țările care sprijină sistemul de cote obligatorii de repartizare a imigranților ilegali între statele membre ale blocului comunitar, propus miercuri de Comisia Europeană (CE). Inițiativa prevede preluarea, într-o primă etapă, a 20.000 de refugiați de către toate statele blocului comunitar, urmând ca până la sfârșitul anului să fie creat un mecanism asemănător pentru repartizarea tuturor refugiaților între statele membre, decizii care vor fi supuse aprobării Consiliului European, potrivit Agerpres.

Conform unei estimări preliminare obținute pe surse de agenția Reuters, Austria ar urma să fie obligată să găzduiască 2,62% din refugiații sosiți în UE, sau 2,68%, potrivit agenției EFE, procent considerat ‘enorm’ de ministrul austriac de interne, care afirmă că în țara sa se află în prezent 5% din refugiații sosiți în Europa.

Conform aceleiași scheme publicate de Reuters, procentul de refugiați pe care România ar urma să fie obligată să-i găzduiască este de 3,75%.

În timp ce țările sever afectate de valul de refugiați, cum ar fi Italia, Germania sau Suedia, au primit pozitiv propunerea executivului comunitar, altele, precum Marea Britanie, Ungaria și Cehia, s-a declarat ferm împotriva unui asemenea sistem.

De asemenea, în timp ce susținătorii inițiativei cotelor obligatorii, cum este cazul președintelui CE, Jean Claude-Juncker, invocă argumentul solidarității europene, dar și faptul că Europa ar avea nevoie de imigranți din cauza îmbătrânirii continue a populației active, cei care se opun proiectului avertizează că el nu va face decât să încurajeze imigrația ilegală, în opinia ministrului britanic de interne Theresa May singura soluție fiind retrimiterea acestor imigranți în țările lor.

Potrivit Eurostat, numărul total al solicitanților de azil în țările Uniunii Europene a ajuns anul trecut la circa 626.000. Numai în Italia peste 90.000 de imigranți clandestini proveniți din țările Africii și Orientului Mijlociu au sosit în ultimele luni după ce au traversat Marea Mediterană pornind din Libia, unde haosul și lipsa unei autorități statale au lăsat frontierele nesupravegheate.