Austria mobilizează MILITARI la graniţa cu Ungaria, Germania trimite agenţi la frontiera cu Austria UPDATE

Austria va introduce controale mai stricte la frontierele sale și trimite armata pentru a ajuta la o mai bună gestionare a afluxului de migranți, a anunțat luni, într-o conferință de presă comună cu cancelarul austriac Werner Faymann, vicecancelarul Austriei, Reinhold Mitterlehner. Şi alte ţări din vestul Europei întăresc controalele la frontiere. 

14 sept. 2015, 09:47
Austria mobilizează MILITARI la graniţa cu Ungaria, Germania trimite agenţi la frontiera cu Austria UPDATE

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a decis luni mobilizarea a aproape nouă sute de noi polițiști la granița de sud cu Serbia, pentru a ajuta la gestionarea valului record de refugiați și imigranți care încearcă să intre în Uniunea Europeană, și a spus că populația nu vrea ‘haos’ din cauza crizei migrației, relatează Reuters și MTI.  Poliția a reținut duminică 5.809 persoane la graniță, numărul total de treceri ilegale ale frontierei în acest an fiind de 191.702, în contextul în care zeci de mii de imigranți, în majoritate fugiți de războiul civil din Siria, au traversat Balcanii de Vest îndreptându-se spre Germania. „Veți întâlni oameni care au fost înșelați. Veți fi întâmpinați cu furie și agresiuni”, le-a spus Orban ofițerilor care și-au preluat luni funcția, cerând poliției să dea dovadă de omenie, dar să aplice legea într-un mod ‘intransigent’. Pe de altă parte, Orban a mai afirmat că populația Ungariei nu vrea să vadă ‘haos’ în țară din cauza crizei imigranților. „Cetățenii ungari vor să trăiască în ordine, pace și securitate. Nu vor haos”, a spus el. Potrivit site-ului guvernului, 868 de noi ofițeri și-au preluat funcțiile în cadrul ceremoniei. 

UPDATE Belgia va lua ‘cu siguranță în considerare’ închiderea temporară a frontierelor pentru refugiați, a declarat secretarul de stat pentru azil și migrație, Theo Francken, într-un interviu difuzat luni de postul belgian de radio, relatează Xinhua. Francken, din cadrul partidului flamand de centru-dreapta N-VA, a făcut remarcile pe postul de limbă olandeză Radio 1 după ce Germania a anunțat duminică reintroducerea controalelor la frontiera cu Austria. ‘Dacă asta înseamnă că dintr-o dată vor veni în Belgia, atunci nu există altă alternativă decât închiderea frontierelor’, a spus Francken. ‘Înțeleg decizia Germaniei. Dacă ajungem într-o situație similară, ceea ce nu este cazul în prezent, este cu siguranță o măsură pe care o vom lua în considerare’, a spus el.

UPDATE Polonia este pregătită să impună controale la frontierele cu alte state membre ale Uniunii Europene în cazul unor amenințări de securitate la adresa granițelor sale, a afirmat luni premierul Ewa Kopacz, după ce țări precum Germania, Austria și Slovacia au anunțat deja luarea unor astfel de măsuri, în fața valului masiv de refugiați. „Imediat ce voi primi o notificare privind existența vreunei amenințări (la adresa securității granițelor), Polonia va reintroduce controalele la frontieră”, a declarat presei șefa guvernului de la Varșovia. Pe de altă parte, ea a afirmat că i-a transmis președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că Polonia nu va fi de acord cu impunerea de cote obligatorii de refugiați și cere o întărire a controalelor la frontierele externe ale UE. „Vom accepta numai câți refugiați ne permitem, nici unul în plus sau în minus”, a spus ea.

UPDATE: Germania a desfășurat 2.100 de agenți de poliție la frontierele sale cu Austria după ce a anunțat duminică reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, afectate de sosirea a mii de refugiați dinspre Austria, informează luni EFE. Potrivit cotidianului german Bild, agenții vor controla actele tuturor persoanelor care călătoresc la bordul autoturismelor, autocarelor, camioanelor și a altor tipuri de autovehicule. Cei care nu se pot identifica sau nu au viză valabilă li se va refuza dreptul de intrare în țară, scrie Bild. Măsura nu se aplică solicitanților de azil în Germania, aceștia urmând să fie înregistrați, ulterior începându-se procedurile de analizare a solicitărilor de azil, care vor dura între șase și nouă luni, potrivit cotidianului german. În plus, unități mobile de supraveghere patrulează deja zonele învecinate frontierei cu Austria în acele puncte unde nu a fost posibilă amplasarea de puncte de control. 

UPDATE „Dacă Germania realizează controale la frontieră, Austria trebuie să aplice controale mai stricte la frontiere. Facem acest lucru în prezent‘, a spus Mitterlehner, citat de Agerpres. La rândul său, cancelarul Faymann a spus că nu este la curent cu nicio situație în care Germania să fi trimis înapoi în Austria un singur imigrant, de când Berlinul a anunțat, duminică, reintroducerea controalelor la frontiere. Werner Faymann a precizat că Austria va face apel în scurt timp la armată pentru a ajuta poliția în gestionarea fluxului de imigranți care ajung în cea mai mare parte din Ungaria.

Autorităţile de la Viena mobilizează 2.200 de militari „în două ore”, pentru a ajuta poliția, în special la controalele de frontieră, acolo unde este necesar, a spus Faymann într-o conferință de presă, la o zi după anunțul Germaniei privind reintroducerea controalelor la frontiere, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Victor Ponta: Impunerea cotelor de imigranţi nu este în spiritul UE

MĂSURI DE CONTROL LA FRONTIERĂ, ÎN SLOVACIA ŞI GERMANIA

Slovacia a adoptat şi ea măsuri de control la frontierele cu Austria și Ungaria, din cauza afluxului de imigranți, a anunțat luni ministrul ceh de interne, în urma unei întrevederi cu omologul său slovac. Potrivit Ministerului de Interne slovac, 220 de polițiști suplimentari vor fi trimiși la graniță, pentru a ajuta forțele de frontieră deja existente. Bratislava susține că monitorizează situația și este în contact cu autoritățile din țările vecine, Austria, Ungaria și Cehia. 

Germania a reintrodus duminică controalele la frontieră pentru a limita afluxul de refugiați, ar urma să rămână în vigoare „cel puțin câteva săptămâni”, a declarat luni ministrul de interne din landul Bavaria, principalul punct de intrare a imigranților în Germania.

Aceste controale ar urma să dureze „cel puțin câteva săptămâni”, a indicat, la postul de radio Bayrischer Rundfunk, Joachim Hermann, ministru de interne din landul Bavaria, situat la frontiera cu Austria.

Trebuie să avem controale mai puternice, deoarece am constatat în ultimele zile că mulți dintre cei care ajung nu sunt cu adevărat refugiați”, a spus ministrul conservator, membru al CSU, partidul bavarez aliat cu CDU, formațiunea cancelarului Angela Merkel.

„Nu are niciun sens, nici chiar pentru refugiați, să lăsăm să se formeze un astfel de haos. Măsura vizează în același timp garantarea securității Germaniei”, a adăugat el, în contextul în care landul Bavaria și în special capitala sa Munchen sunt în prag de saturație, cu 63.000 de refugiați veniți din două săptămâni prin Balcani și prin Europa Centrală.

Citeşte şi Cancelarul Austriei: Măsurile antiimigraţie ale Ungariei, comparabile cu perioada nazistă

Germania, care s-a confruntat la sfârșitul săptămânii trecute cu un nou val de refugiați, a anunțat duminică reintroducerea ‘provizorie’ a controalelor la frontiere, suspendând de facto libera circulație prevăzută în Spațiul Schengen, moment care marchează o agravare a crizei imigranților în Europa.

Germania se așteaptă să primească 800.000 de solicitanți de azil în 2015, un record atât pentru Berlin, cât și pentru Europa.