Auto – F1. Sebastian Vettel a câştigat Marele Premiu al Braziliei

Pilotul german Sebastian Vettel (Ferrari) a câștigat duminică Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei, pe circuitul Interlagos, fiind urmat pe podium de finlandezii Valtteri Bottas (Mercedes) și Kimi Raikkonen (Ferrari), în timp ce câștigătorul titlului mondial, britanicul Lewis Hamilton (Mercedes), plecat de pe ultima poziție a grilei de start, a încheiat al patrulea.

12 nov. 2017, 17:56
Auto – F1. Sebastian Vettel a câştigat Marele Premiu al Braziliei

Pilotul german al echipei Ferrari, Sebastian Vettel, a câştigat, duminică, Marele Premiu al Braziliei, a XIX-a etapă, penultima, a Campionatului Mondial de Formula 1, el fiind urmat de finlandezul Valtteri Bottas de la Mercedes şi de al doilea pilot Ferrari, finlandezul Kimi Raikkonen.

Pe locul al patrulea a trecut linia de sosire britanicul Lewis Hamilton, deja campion mondial în 2017, înaintea olandezului Max Verstappen de la Red Bull – locul 5, şi a australianului Daniel Ricciardo tot de la Red Bull – locul 6.

Pe locurile 7-10 s-au clasat în ordine brazilianul Felipe Massa de la Williams, aflat la ultima cursă „pe teren propriu”, spaniolul Fernando Alonso de la McLaren-Honda, mexicanul Sergio Perez de la Force India şi germanul Nico Hulkenberg de la Renault.

Vettel a fost al doilea la start, după Bottas şi înaintea lui Raikkonen şi Verstappen. Germanul l-a depăşit în primul viraj pe rivalul de la Mercedes, apoi a condus în majoritatea timpului. A avut emoţii când Hamilton a ajuns lider, după ce britanicul a făcut o cursă extraordinară de recuperare şi după ce piloţii din frunte au intrat la standuri.

Plecat de la boxe din cauza unui accident suferit în calificări, Hamilton a profitat de mai multe accidente survenite în primul tur, care au „uşurat” plutonul cu trei monoposturi şi au adus safety car-ul pe pistă, şi de faptul că Daniel Ricciardo, locul 14 pe grilă din cauza unei penalizări, a avut şi el probleme şi a fost pe la standurile Red Bull.

Noul campion mondial era pe locul 14 când s-a reluat cursa, în turul 6/71, apoi în turul 9 a ajuns în Top 10, în turul 21 în Top 5, iar la jumătatea cursei era lider. Faptul că a schimbat pneurile după intervenţia safety car-ului în primul tur nu l-a ajutat să meargă până la capăt, astfel că a trecut pe la boxe încă o dată, în turul 44.

Hamilton a ieşit pe locul 5 şi a mai recuperat o poziţie, terminând pe locul 4. El a pus în final o mare presiune pe Raikkonen, care a prins ultima treaptă a podiumului. Scăpat de ameninţarea britanicului, Vettel nu a mai cedat prima poziţie. Remarcabil este faptul că între Vettel şi Hamilton au fost mai puţin de 5,5 secunde la final, deşi britanicul a plecat de la boxe.

Vettel a obţinut al treilea succes la Interlagos, al patrulea în 2017 şi al 47-lea în carieră.

Ultima etapă a sezonului Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi, va avea loc la 26 noiembrie.

Citeşte şi Lewis Hamilton, campion mondial al ediţiei 2017 din Formula 1