Autorităţile din Capitală, în ALERTĂ! Vezi cum se circulă în Bucureşti şi mesajul primarului Oprescu VIDEO

Autorităţile din Capitală sunt în alertă din cauza vremii extreme. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a ieşit pe străzile Bucureştiului ca să verifice dacă sunt artere înzăpezite şi cum reuşesc utilajele să facă faţă ninsorii abundente.

RomaniaTV.net
25 ian. 2014, 13:17

Traficul în Bucureşti este un coşmar din cauza ninsorii abundente şi a viscolului, în ciuda faptului că utilajele au lucrat nonstop pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.

„S-a lucrat toată noaptea. Nu poate să ne culce o zăpadă de felul ăsta, vă rog să ne mobilizăm, vă rog să vă dozaţi utilajele care ies pe stradă”, le-a transmis primarul general Sorin Oprescu operatorilor de deszăpezire la comandamentul de iarnă de sâmbătă dimineaţă.

Totuşi, multe artere din Capitală au rămas acoperite cu un strat de zăpadă, iar în multe zone sub stratul depus este chiar gheaţă, ceea ce face riscul de producere de accidente să fie foarte mare.

„Îi rog frumos să lase maşinile puţin, să stea liniştiţi acasă, ca să putem să curăţăm, că e şi vântul ăsta turbat. Trebuie să putem să băgăm bateriile să cureţe, pentru că altfel e nebunie”, le-a transmis primarul Sorin Oprescu bucureştenilor, adăugând că pe străzile Capitalei au ieşit, sâmbătă, 140 de utilaje, care nu pot acţiona, însă, la capacitate maximă, din cauza autoturismelor aflate în trafic.

Primarul general a adăugat că va cere ministrului Educaţiei să închidă şcolile luni, dacă vremea nu se va îmbunătăţi, pentru a se putea curăţa drumurile.

La capătul de la Piaţa Presei al liniei de tramvai 41, cea mai importantă din Capitală, zeci de tramvaie au rămas blocate deoarece ninge necontenit şi, pe deasupra, utilajele de deszăpezire nu ridică lama când se intersectează cu linii de tramvai, aruncând zăpada curăţată chiar pe terasament. Astfel, în jurul orei 12.30, zeci de tramvaie erau blocate la capăt şi pe un sens, şi pe celălalt, în timp ce o singură vătmăniţă, înarmată cu o lopată, se lupta de zor să cureţe liniile, pentru a putea intra la capăt.

În plus, în mai multe zone din Capitală s-au impus restricţii de circulaţie sâmbătă după prânz, pentru degajarea carosabilului.

Circulaţia pe şoseaua care leagă zona Apărătorii Patriei de Centura Bucureşti, cunoscută ca şi „Prelungirea Berceni”, circulaţia a fost închisă pe perioadă nedeterminată.

În zona pasajului Unirii, circulaţia a fost de asemenea oprită, din acelaşi motiv.

Viscolul ar putea ÎNCHIDE ŞCOLILE. Oprescu: „Dacă e nevoie îi ţinem pe cei mici acasă”

Iarna şi-a intrat în drepturi. Meteorologii au anunţat că vremea poate crea probleme serioase în următoarele zile. Autorităţile spun că sunt pregătite să intervină, dar dacă va fi nevoie vor apela şi la măsuri extreme. Una dintre acestea este închiderea şcolilor. Primarul General al Capitalei a declarat că, dacă vremea o va impune, va cere Inspectoratului Şcolar să ţină copiii acasă.

Cum acţionează Primăria Municipiului Bucureşti

Un număr de 360 de utilaje acţionează sâmbătă pentru deszăpezire în Capitală, acestea intervenind în baterie, informează PMB.

Pentru a menţine carosabilul practicabil, operatorilor de deszăpezire li s-a solicitat să efectueze schimburile de personal, acolo unde acest lucru este posibil, direct în teren.

Primarul general al Bucureştilor, Sorin Oprescu, care a verificat la faţa locului, sâmbătă, modul în care operatorii de deszăpezire acţionează, a constatat că se intervine în baterie, atât pe arterele principale, cât şi pe cele secundare, însă acţiunea utilajelor este îngreunată de vântul care viscoleşte zăpadă.

Potrivit PMB, în sectorul 1 acţionează 70 de utilaje, sectorul 2 – 83 de utilaje, în sectorul 3 – 54 de utilaje, în sectorul 4 – 52 de utilaje, sectorul 5 – 34 de utilaje şi în sectorul 6 – 67 de utilaje.

PMB mai anunţă că, având în vedere temperaturile scăzute, în acest moment patru bucătării mobile, cu o capacitate de 2.000 litri de ceai şi supă, străbat Capitală, oferind asistenţă persoanelor surprinse de viscol în staţii sau pe străzi.

Potrivit sursei citate, au fost intensificate, totodată, eforturile de identificare şi adăpostire a persoanelor adulte fără adăpost de pe raza Capitalei. În acest sens, cinci echipe mobile ale DGASMB, alături de echipajele Poliţiei Locale, au mers în toate punctele cunoscute ca fiind frecventate de oamenii străzii: Gara de Nord, Piaţa Iancului, Pod Grozăveşti, Pasaj Obor, Parc Cişmigiu, Lamoteşti, Piaţa Rosetti, Răzoare etc. Unui număr de 56 de persoane care au refuzat adăpostirea le-au fost oferite pături, ceai şi hrană caldă, echipele DGASMB monitorizându-le pe perioada codului portocaliu permanent, precizează PMB.

Totodată, în această dimineaţă, primarul Capitalei a convocat şi un comandament de iarnă, solicitând operatorilor de deszăpezire să menţină utilajele în teren şi să acţioneze cu prioritate pe străzile principale, continuând cu cele laterale, la intrările în unităţile şi obiectivele sociale (şcoli, spitale, instituţii publice etc), dar şi să acorde atenţie sporită pantelor, rampelor şi pasajelor.

Sorin Oprescu a cerut şi operatorilor manuali să intervină pentru a curăţa trotuarele, trecerile de pietoni, staţiile şi refugiile RATB, precum şi gurile de scurgere, aplicând şi material antiderapant acolo unde este necesar.

Primăria Capitalei reaminteşte că a pus la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon gratuit – Dispeceratul pentru Situaţii de Urgenţă, 0.800.800.868, la care se pot sesiza urgenţele 24 de ore din 24.

COD PORTOCALIU şi GALBEN  între 25 ianuarie, ora 09:30 – 26 ianuarie, ora 22.00

Meteorologii au prelungit informările de Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori şi viscol. Astfel că, până duminică la ora 22.00, Capitala şi 18 judeţe se află sub Cod portocaliu, iar şapte judeţe se află cub Cod galben.

CITEŞTE ŞI DRUMURI ÎNCHISE în urma avertizărilor cod galben şi portocaliu

HARTA STRATULUI DE ZĂPADĂ în România: Strat de peste un metru la munte

HARTA INDICELUI DE RĂCIRE a ANM: minus 50 de grade RESIMŢITE în România

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA recomandă participanţilor la trafic să evite zonele afectate de zapadă şi viscol. Dacă totuşi nu se poate evita deplasarea în aceste zone, recomandăm ca participanţii la trafic să nu plece la drum fără a avea autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţiile de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, combustibil, paturi, saculeţ cu material antiderapant, alimente, apă, etc.). 

VEZI ŞI Viscolul ar putea ÎNCHIDE ŞCOLILE. Oprescu: „Dacă e nevoie îi ţinem pe cei mici acasă”

De asemenea, participanţii la trafic sunt rugaţi să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360 sau de pe pagina de web a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (www.cnadnr.ro/ Situaţia Drumurilor Naţionale), cât şi de la Dispeceratele DRDP Bucureşti (021-318.66.97), DRDP Craiova (0251-408.700), DRDP Timisoara (0256-246.620).

Viscolul lasă gospodăriile fără CURENT ELECTRIC. SUTE de familii au rămas în beznă

186 de familii din localitatea buzoiană Merei au rămas sâmbătă dimineaţa fără curent electric. Meteorologii au prelungit informările de Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori şi viscol. Astfel că, până duminică la ora 22.00, Capitala şi 18 judeţe se află sub Cod portocaliu, iar şapte judeţe se află cub Cod galben.

„Localitatea Merei este parţial nealimentată cu energie electrică, şapte posturi de transformare fiind nealimentate şi 186 de consumatori nu au energie electrică”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Marius Sârbescu.

Risc de inundaţii pentru zeci de gospodării. Poduri de gheaţă detonate de pompieri VIDEO

Circulaţia rutieră pe DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila a fost închisă sâmbătă începând cu ora 6.00, din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii extrem de reduse. Tronsonul a fost închis până la Băile, între km 0+00 şi km 30+00, poliţiştii nepermiţând accesul şoferilor pe DN 22 dispre Brăila decât până la limita cu judeţul Buzău, a mai spus sursa citată.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că alte cinci drumuri judeţene din sudul judeţului au fost închise circulaţie rutiere.

„Vântul bate cu putere, de circa 20 de metri pe secundă, dar la primele ore ale dimineţii, în judeţul Buzău nu existau situaţii critice, cu maşini ori oameni blocaţi”, a precizat Sârbescu.

Autostrada A2, Bucureşti-Constanţa, ÎNCHISĂ din cauza unui accident

Un microbuz s-a răsturnat în şant, sâmbătă dimineaţă, pe A2, între localităţile Lehliu şi Drajna. Autorităţile au decis închiderea temporară a tronsonului respectiv şi devierea autoturismelor pe drumul naţional DN 3A.

Accidentul s-a petrecut pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile meteo. Temporar traficul a fost deviat pe drumul naţional DN 3A, între km 0+000 – 43+300 (ieşire A2 Lehliu – DN 3 A Drajna – intrare pe A2).

Accident GRAV pe DN7. O maşină cu trei pasageri a ajuns în râpă din cauza poleiului