Autorităţile din Iaşi trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumul de droguri. Trei tineri au murit din cauza etnobotanicelor

Drogurile fac tot mai multe victime. La Iaşi, anul trecut trei tineri sub 20 de ani au murit din cauza consumului de droguri. Reprezentanţii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog spun că sunt legaţi de mâini şi de picioare, legislaţia actuală nepermiţând adoptarea unor măsuri eficiente de combatere a fenomenului.

26 ian. 2017, 06:57
Autorităţile din Iaşi trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumul de droguri. Trei tineri au murit din cauza etnobotanicelor

Toate cele trei victime de anul trecut ale drogurilor au decedat în urma unor supradoze cu produse „etno­botanice”. Substanţele de acest tip au compoziţii şi efecte diverse, consumatorii putându-se uşor înşela asupra dozajului.

 „Consumatorii vin la noi după ajutor, şi noi nu putem decât să le dăm sfaturi. Îi vezi disperaţi, ştii ce este de făcut, dar nu poţi face nimic. Nici metadonă nu avem, pentru cei aflaţi în sevraj”, spune şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

Conform statisticilor oficiale, în cursul anului trecut, cantităţile de droguri confiscate au scăzut, crescând însă numărul persoanelor arestate. Pentru infracţiuni legate de regimul substanţelor stupefiante au fost în­tocmite 283 de dosare penale care au vizat 416 persoane, faţă de 240 de dosare în 2015, scrie ziaruldeiasi.ro.

Un număr de 493 de ieşeni au fost internaţi de urgenţă în urma consumului de substanţe psihoactive, două treimi din aceştia fiind minori. Un număr de 120 de copii au consumat droguri de risc sau mare risc, iar 59 au ingerat medicamente psihotrope şi substanţe volatile. Dintre pacienţii spitalului „Socola”, 1.753 au fost internaţi pentru consum de alcool şi substanţe psihoactive. Dintre aceştia, o zecime au fost consumatori de droguri, cifra fiind în creştere cu 50% faţă de 2015.

Astfel, au fost ridicate 20,3 kg de canabis, 2 kg rezină de ca­nabis, 4,8 kg plante şi 3,15 kg fragmente de plante de canabis şi 96 de ţigări. În plus, au fost confiscate 59 de comprimate de MDMA, 460 grame şi 57 de ţigări din canabinoizi sintetici.

Centrul ieşean antidrog a fost nevoit să intervină până şi în centrele de plasament, 7 copii instituţionalizaţi fiind incluşi în programul de intervenţie terapeutică pentru renun­ţarea la consumul experimental de droguri.

„Copiii nu sunt închişi în centrele noastre, ci ies frecvent, cu excepţia centrului pentru situaţii de urgenţă. În rest, copiii instituţionalizaţi merg la şcolile publice, ies din centru la o plimbare, se întâlnesc cu alţi copii. Nu s-a întâmplat niciodată ca vânzătorii de droguri să intre în centrele de plasament, dar asta nu înseamnă că drogurile nu pot ajunge la copii în alte moduri. Noi colaborăm intens cu CRPECA, făcându-se sesiuni de informare şi educare antidrog”, a precizat şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Co­pilului, Florin Ion.

Citeşte şi DIICOT: Într-un magazin al ANAF s-a descoperit că au fost scoase la vânzare peste 900 de pliculeţe cu droguri de mare risc