Autorităţile sunt în alertă din cauza vremii. Comandament de URGENŢĂ la MAI, RADET reporneşte căldura

Schimbarea radicală a vremii anunţată pentru următoarele zile bagă autorităţile în şedinţă. La sediul MAI a fost convocat, marţi după amiază, un comandament de urgenţă pentru a se discuta despre măsurile ce se impun. Pentru prima oară după 1989 RADET a anunţat că va reporni sistemul de încălzire centralizată, cu toate că acesta a fost închis de aproximativ două săptămâni.

RomaniaTV.net
18 apr. 2017, 14:08
Autorităţile sunt în alertă din cauza vremii. Comandament de URGENŢĂ la MAI, RADET reporneşte căldura

UPDATE: RADET a anunţat că a solicitat ELCEN repornirea sistemului de alimentare cu agent termic pentru încălzire către consumatorii urbani din București, începând de marți, ora 22.00. Repornirea sistemului poate fi dispusă în conformitate cu articolul 117 din Regulamentul pentru furnizarea și utilizarea energiei termice, care precizează că „începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 18,00 – 6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici”.

Totodată, RADET, prin Primăria Municipiului București, va solicita Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene modificarea legislației privitoare la furnizarea și oprirea energiei termice, astfel încât confortul locuitorilor Capitalei să fie asigurat în mod continuu pe întreaga perioadă a anului, se mai arată în comunicat. „Este necesară adaptarea legislației actuale la noile condiții meteorologice din ultimii ani, cu variații mari de temperatură între zi și noapte sau schimbări bruște de temperatură de la o zi la alta, în perioadele de pornire și oprire a sistemului”, subliniază sursa citată.

RADET precizează că lipsa încălzirii la unele blocuri sau scări de bloc, după repornirea sistemului de încălzire, poate fi cauzată de faptul că sunt asociații de proprietari care nu doresc deschiderea vanelor aflate în subsolul imobilelor. Reprezentanții legali ai respectivelor asociații trebuie să anunțe în scris acest lucru, urmând ca pe site-ul Regiei să fie afișată și actualizată lista tuturor asociațiilor care rămân închise. „Pentru cei care doresc reluarea furnizării căldurii, le recomandăm deschiderea vanelor montate pe circuitul de încălzire din subsolul blocurilor, precum și a robineților montați pe calorifere pentru a se realiza o încărcare și o aerisire corectă a instalației de încălzire. Punctual, pot apărea deficiențe în furnizarea agentului termic pentru apă caldă și căldură, care însă vor fi soluționate cu celeritate”, se precizează în comunicat.

*

Ministrul de Interne a convocat un comandament de urgenţă cu prefecţii, meteorologii şi toate autorităţile competente pentru a stabili măsurile ce se impun a fi luate în vederea schimbării radicale a vremii.

RADET a anunţat că a demarat deja procedura de repornire a instalaţiei de încălzire pentru următoarele trei zile, în care meteorologii anunţă temperaturi scăzute atât de perioada zilei, cât mai ales în timpul nopţii, când mercurul din termometre va scădea chiar sub pragul de îngheţ.

COD GALBEN de precipitaţii abundente în jumătate de ţară, COD PORTOCALIU de ninsori şi viscol la munte HARTA

PROGNOZA METEO. De miercuri vremea se va răci semnificativ față de intervalul precedent și va deveni deosebit de rece pentru această dată. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3…4 grade în Dealurile de Vest și 14…15 grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa, în general, între -2 și 5 grade. Va ploua pe arii extinse în toate regiunile, la munte vor predomina ninsorile, iar spre seară și noaptea vor fi lapovițe și ninsori și în Transilvania, Moldova și zonele deluroase din rest. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp în zonele de deal și munte, precum și în sudul și sud-estul țării. Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, iar pe crestele montane va sufla tare, spulberând zăpada.

VREMEA ÎN BUCUREŞTI va fi în general închisă. Va ploua moderat, iar vântul va avea intensificări. Temperatura va scădea, astfel încât vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată. Maxima va fi de 9…10 grade, iar cea minimă de 2…4 grade.

PROGNOZA METEO JOI. Vremea va fi în general închisă și deosebit de rece, cu valori termice care se vor situa cu mult sub valorile normale ale perioadei. Maximele se vor încadra între 1…2 grade în Moldova și 11 grade în vestul Olteniei, iar minimele vor fi cuprinse, în general, între -5 și 3 grade. Vor cădea precipitații pe arii extinse, mai ales ploi în vest și sud, predominant ninsori la munte și în Moldova și mixte în rest. Cantitățile de apă vor fi local mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări îndeosebi în jumătatea de est a teritoriului.

PROGNOZA METEO JOI BUCUREŞTI. Vremea va fi închisă și deosebit de rece. Temperatura maximă, situată cu mult sub normele perioadei, va fi de 5…6 grade, iar cea minimă va fi de 0…1 grad. Temporar va mai ploua, iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în cursul zilei.

PROGNOZA METEO VINERI. Vremea va fi deosebit de rece, deși valorile termice vor crește față de ziua precedentă. Temperaturile maxime se vor situa între 2 și 12 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -8 și 3 grade. Cerul va avea înnorări mai accentuate ziua în est și la munte, iar noaptea în nord, unde pe arii restrânse vor mai fi precipitații, în general slabe cantitativ, predominant ninsori în zona de munte și mixte în rest. În celelalte regiuni, înnorările vor fi temporare, iar precipitațiile slabe, predominant ploi, se vor semnala doar izolat, mai ales la începutul intervalului. Vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari în est și la munte.

PROGNOZA METEO VINERI BUCUREŞTI. Vremea va fi deosebit de rece. Temperatura maximă va fi de 8…10 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade. Cerul va avea înnorări îndeosebi ziua, când vor mai fi condiții de ploaie slabă, iar vântul va prezenta unele intensificări.

De SÂMBĂTĂ până LUNI, deși temperaturile vor creşte, vremea va fi mai rece decât în mod normal în această perioadă. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată, la început în nord și centru, apoi și în rest.