Autorităţile sunt în alertă. Peste patru milioane de ouă au fost contaminate cu o substanţă periculoasă

Autorităţile sunt în alertă, după ce peste patru milioane de ouă  de la o fermă din Teleorman au fost contaminate cu o substanţă periculoasă. A fost deschisă o anchetă pentru a se stabili sursa infestării.

10 ian. 2019, 07:55
Autorităţile sunt în alertă. Peste patru milioane de ouă au fost contaminate cu o substanţă periculoasă

UPDATE: Inspectorii sanitar-veterinari din judeţul Teleorman dau asigurări că întreaga cantitate de ouă contaminate cu Fipronil, descoperită la o fermă din localitatea Drăgăneşti-Vlaşca, va fi distrusă.

„Este vorba despre 4.280.000 de ouă, 55.000 dintre acestea fiind deja distruse. Restul produselor sunt, în acest moment, sechestrate în vederea distrugerii”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Rareş Hăbeanu.

Medicii veterinari din cadrul DSV Teleorman au efectuat un control la o fermă din localitatea Drăgăneşti Vlaşca şi au prelevat probe din ouăle de găină. În urma analizelor s-a stabilit faptul că peste patru milioane de ouă erau contaminate cu fipronil, un insecticid care poate avea efecte devastatoare asupra organismului.

Această substanţă poate afecta ficatul, rinichii, sistemul nervos şi tiroida. Potrivit specialiştilor sanitar-veterinari, pericolul asupra sănătăţii apare doar în momentul ingerării unei cantităţi mari.

„În ouăle din Teleorman s-a găsit o valoare mică de Fipronil, 0,02%”, a precizat sursa citată.

Potrivit unor surse, fipronilul a fost folosit pentru a îndepărta păduchii din fermă. A fost deschisă o anchetă pentru a afla cum a ajuns insecticidul în ouă.