Autostrada Comarnic-Braşov: Şoferii vor plăti 7 lei pentru a parcurge tronsonul de drum

Autostrada Comarnic-Braşov, ce urmează să fie realizată prin concesiune de către asocierea Strabag-Vinci, va fi taxată cu 7 lei pentru autoturismele de mici dimensiuni, potrivit unui proiect al CNADNR.

RomaniaTV.net
14 ian. 2015, 10:09
Autostrada Comarnic-Braşov: Şoferii vor plăti 7 lei pentru a parcurge tronsonul de drum

Autostrada Comarnic-Braşov este prima lucrare de infrastructuă de anvergură realizată în sistem de concesiune, iar concesionarul va primi 2,73 miliarde de euro de la bugetul de stat, drept plăţi de disponibilitate. Plata acestei sume se va face eşalonat după ce autostrada va fi construită şi va acoperi şi întreţinerea acesteia.

„Pe Autostrada Comarnic-Braşov va fi implementat un sistem de taxare „semi-închis”, care va prevedea bariere pe intreg carosabilul la cele două capete ale autostrăzii, situate in zona Comarnic şi Râşnov, precum şi cabine de taxare la Sinaia-Buşteni şi Predeal. Tariful de concesiune va fi perceput odată ce întreaga autostradă va fi realizată şi va deveni operaţionala.(…) Tariful de concesiune ce va fi plătit de un autoturism pentru întreaga lungime a autostrăzii este preconizat a fi de 7 lei cu TVA inclus, supus indexării (…) Nivelul tarifelor de concesiune pentru fiecare categorie de vehicul este în general stabilit sub cel existent în majoritatea statelor europene. Tarifele de concesiune vor fi introduse doar atunci când autostrada este deschisă traficului, iar valoarea nominală estimată a veniturilor ce vor fi obţinute din taxare şi din chirii pentru spaţiile de servicii va fi direct relaţionată traficului înregistrat pe autostradă, nivelului tarifului / osie, disponibilităţii autostrazii, mixului de trafic etc. Nivelul tarifului de concesiune mentionat anterior poate fi modificat de către autoritatea publică, în concordanţă cu nevoile comerciale şi macroeconomice”, se arată în prezentarea făcută de CNADNR.

Citeşte şi Ponta: Lucrările la tronsonul de autostradă Comarnic – Braşov încep în aprilie

Autostrada, cu o lungime de 53 de kilometri, dintre care zece prin tunel, potrivit traseului actualizat, ar urma să fie construită în patru ani de la momentul semnării contractului, iar perioada de operare de către concesionar se va întinde pe următorii 26 de ani, după care autostrada va reveni statului român.

Perioada de cesiune va începe la data finalizării construcţiei autostrăzii şi va dura 26 de ani, interval în care asocierea firmelor Strabag şi Vinci au obligaţia de a opera şi întreţine autostrada conform contractului pe care îl vor încheia cu CNADNR.

Întrega prezentare oficială a proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov poate fi accesată AICI.