Avalanşă de reportaje în presa britanică despre imigranţii români. De mâine putem munci liber în Anglia

Presa britanică dedică spaţii importante imigranţilor români şi bulgari cu zi înainte de ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii şi pe fondul dezbaterilor intense din ultimele luni cu privire la un posibil aflux de imigranţi care va exploata şi va pune presiune pe sistemul de protecţie socială, informează Mediafax.

31 dec. 2013, 12:23
Avalanşă de reportaje în presa britanică despre imigranţii români. De mâine putem munci liber în Anglia

Cotidianul The Sun a realizat un reportaj în România, în care afirmă că primul grup de emigranţi s-a îmbarcat deja într-un autocar cu destinaţia Marea Britanie, relatează BBC News Online. Printre aceştia, susţine publicaţia, se află un bărbat condamnat pentru furt, hoţi de fier vechi sau care au comis fraude cu ajutoare sociale. Cotidianul citează mai multe persoane care susţin că intenţionează să se întreţină din cerşit.

Daily Mail reproduce un afiş bulgar care oferă reduceri la biletele pentru Marea Britanie, în timp ce afirmă că biletele la zborurile din România şi Bulgaria s-au vândut deja, iar autocarele sunt pline.

Daily Telegraph sugerează că agenţiile de recrutare le oferă imigranţilor bulgari indicii practice despre cum să exploateze sistemul de protecţie socială britanic, iar editorialul Daily Express deplânge faptul că nimănui nu i s-a oferit şansa de a vota dacă să mai fie sau nu un alt val de imigranţi.

The Guardian descrie o „politică a fricii” care s-a construit în jurul imigraţiei, afirmând că „anxietatea populaţiei a fost amplificată fără scrupule în timp ce termenul limită pentru ridicarea controalelor pentru români şi bulgari se apropie”, în pofida faptului că „mulţi dintre cei care vor să lucreze în Marea Britanie se află probabil deja” acolo.

Caricatura publicată în acest ziar şi semnată de Ben Jennings parodiază măsurile de taxare a unor imigranţi pentru folosirea serviciului public de sănătate, prezentând personalul medical ce transportă un pacient român pe o targă, lângă care se află medicul strigând: „Repede, aduceţi-i acestui bărbat un POS!”.

Caricaturistul Dave Brown abordează în The Independent aceeaşi temă, prezentându-l pe David Cameron în timp ce îl examinează medical pe un bărbat şi îi spune: „Now cough… up!” (un joc de cuvinte cu verbele „cough” – a tuşi – şi „cough up”, cu sensul de a plăti).

VEZI SI:

În ce ţări pot MUNCI ROMÂNII începând cu 1 ianuarie 2014