AVALANŞĂ în Italia: Bilanţ oficial: Nouă persoane salvate, cinci morţi şi 23 de dispăruţi. MAE: Românii sunt teferi

Patru persoane în viață au fost salvate în noaptea de vineri spre sâmbătă de sub zăpadă și dintre dărâmăturile hotelului italian distrus miercuri de o avalanșă, numărul supraviețuitorilor care au fost salvați ajungând la 9, conform pompierilor italieni, transmit Reuters și AFP.

21 ian. 2017, 08:52

UPDATE. Autorităţile italiene au revizuit bilanţul operaţiunii de salvare de la hotelul Rigopiano, lovit de avalanşă. Nouă persoane au fost salvate vineri şi în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, iar cinci trupuri neînsufleţite au fost recuperate, a anunţat Protecţia Civilă. Oficialii au precizat că în prezent nu au mai fost găsite alte persoane în viaţă, aşa cum anunţaseră anterior, relatează La Repubblica.

Douăzeci şi trei de persoane sunt încă dispărute.

Echipele de salvare au scos în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, din hotelul distrus două femei şi doi bărbaţi, răniţi, dar în viaţă. Aceştia se adaugă celor patru copii şi o femeie salvate vineri dimineaţă.

Oficialii au dat publicităţii şi identităţile supravieţuitorilor. Este vorba despre cei doi copii români Gianfilippo şi Ludovica Parete, copiii bucătarului Giampiero Parete, care a dat alarma în legătură cu avalanşa. Şi soţia acestuia, Adriana, tot româncă, a fost scoasă în viaţă vineri dimineaţă.

“Vă mulţumesc din suflet tuturor, o îmbrăţişare”, a scris pe Facebook Giampiero Parete, ca răspuns la sutele de mesaje de încurajare primite.

Acestora li s-au alăturat încă doi copii: Edoardo Di Carlo şi Samuel Di Michelangelo. Deocamdată nu există informaţii despre părinţii acestuia din urmă. Primarul din Osimo a anunţat iniţial că cei doi au supravieţuit, după care a revenit asupra declaraţiei, scrie News.ro.

Alte patru persoane au fost salvate în cursul nopţii: Vincenzo Forti şi logodnica acestuia Giorgia Galassi, Francesca Bronzi şi Giampaolo Matrone. Acesta din urmă a fost supus unei intervenţii chirurgicale la mână.

Matrone a povestit că şi-a ţinut soţia, pe Valentina Cicioni, de mână şi a vorbit cu ea până când l-au salvat pompierii. “O ţineam de mână şi îi vorbeam, pentru a o ţine trează, pentru că voiam să stea trează. O strigam, apoi, de la un moment dat, nu am mai auzit-o şi am înţeles că mă părăseşte”, a adăugat el.

Potrivit bărbatului, lângă ei se afla încă o femeie care nu dădea semne de viaţă.

În total, autorităţile au anunţat că au recuperat cinci trupuri neînsufleţite: trei bărbaţi şi două femei. Dintre aceştia au fost identificaţi oficial Gabriele D’Angelo şi Alessandro Giancaterino, angajaţi ai hotelului.

Numărul persoanelor dispărute este de 23, a confirmat Prefectura din Pescara, pe baza numărului de persoane trecute în lista cu oaspeţi a hotelului şi a declaraţiilor primite. Acestea din urmă sunt, încă, în curs de verificare.

Între timp, şeful Pompierilor de la centrul operaţional din Penne, Alberte Maiolo, a declarat că se aud zgomote din hotelul distrus. “Avem alte semnale de sub zăpadă şi dărâmături, verificăm. Este posibil să fie persoane vii, dar se poate şi să fie structura hotelului care se mişcă sub greutatea zăpezii”, a explicat el.

Anterior, presa a scris că echipele de salvare italiene au auzit în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă noi voci venind de sub dărâmături.
viewscnt

UPDATE MAE. Autorităţile italiene au confirmat că a fost identificat şi cel de-al treilea cetăţean român minor. Acesta este în viaţă şi se află în prezent sub îngrijiri medicale la spitalul din Pescara. Reprezentanţii unităţii medicale au confirmat că starea de sănătate a celor trei cetăţeni români este bună şi se află în afara oricărui pericol.

Pe parcursul gestionării operațiunilor de salvare, reprezentanţii Ambasadei României la Roma au fost în contact permanent atât cu autoritățile italiene competente, cât și cu familia cetățenilor români, acordând sprijinul necesar.

Reiterăm faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia –  (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56,  (0039) 06 835 233 52;  (0039) 06 835 233 44 – apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice – (0039) 345.147.39.35.

Cele patru persoane, două femei și doi bărbați, au fost extrase dintre dărâmăturile hotelului Rigopiano în cursul nopții, după lungi ore în care salvatorii au săpat în troiene cu maximă precauție pentru a nu surpa pereții de zăpadă peste zonele în care au rămas pungi de aer și în care se aflau supraviețuitorii.

O persoană în viață găsită vineri și probabil rănită, conform presei italiene, urmează să fie scoasă dintre dărâmături, informează AFP.

În cursul zilei de vineri au fost salvați patru copii și o femeie.

Citeşte şi: AVALANŞĂ în Italia. Românca şi familia ei au fost scoşi în viaţă de sub dărâmături VIDEO

Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Luca Cari, a declarat pentru Reuters că în timpul nopții au fost recuperate și cadavrele a două femei, numărul deceselor confirmate ajungând la 4. Probabil încă 15 oameni, deopotrivă turiști și angajați ai hotelului, sunt dispăruți, transmite Agerpres.

Un adevărat „tsunami” de zăpadă a lovit miercuri hotelul de patru stele Rigopiano, distrugând clădirea de patru etaje din parcul natural Gran Sasso, din inima Italiei. În momentul în care a lovit avalanșa, în hotel se aflau aproximativ 30 de persoane.

Presa italiană a anunțat sâmbătă dimineața că salvatorii au mai auzit și alte voci de sub dărâmături, dar locația exactă a acestor supraviețuitori este greu de găsit. Deocamdată această informație nu a fost confirmată de reprezentanții salvatorilor. „Echipele de salvare vor continua să sape zi și noapte până vor fi găsiți toți cei dispăruți”, a declarat Luca Cari.