Avans important pentru descoperirea de materie organică pe Marte făcut de către NASA

Publicat: Vineri, 08 Iunie 2018 10:03 // Actualizat: Vineri, 08 Iunie 2018 10:03 // Sursa: romaniatv.net

NASA a detectat materia organică cea mai complexă descoperită vreodată pe suprafaţa planetei Marte, un avans important în studierea potenţialelor urme de viaţă pe Planeta Roşie.

Foto: Descopera

Roverul Curiosity a descoperit probe de variaţii sezoniere în emanaţiile de metan, relevând că acest gaz - care este adesea semn al activităţii biologice - provine chiar de pe planetă. Metanul ar putea fi stocat în plăcile de gheaţă de pe suprafaţa planetei.

Eşantioanele de materie organică, provenind din roci vechi de 3,5 miliarde de ani, au fost prelevate de la o adâncime de 5 cm a Muntelui Sharp, din interiorul Craterului Gale, considerat un lac străvechi.

"Este un avans semnificativ deoarece arată că materia organică este prezervată în mediile cele mai dificile de pe Marte", a declarat autoarea unuia dintre studiile publicate de revista Science, astrobiologul Jennifer Eigenbrode, de la centrul Goddard al Agenţiei spaţiale americane, potrivit Agerpres

"Şi am putea probabil găsi ceva suficient de bine prezervat care să conţină un semn al vieţii", a declarat ea AFP.

Curiosity, care s-a aşezat pe suprafaţa Marte în 2012, a descoperit deja în 2014 materie organică, în cantitate mică.

"Acest studiu prezintă detaliat descoperirea de compuşi organici complecşi şi diversificaţi în sedimente. Acest lucru nu înseamnă că există viaţă, dar compuşii organici reprezintă cărămizile de bază ale vieţii", a declarat AFP şi coautoarea studiului, Sanjeev Gupta, profesor de Ştiinţe ale Pământului la Imperial College din Londra.

Eşantioanele de materie organică ar putea proveni de la un meteorit sau de la formaţiuni geologice echivalente carbonului sau rocilor sedimentare prezente pe Terra, sau eventual vreunei forme de viaţă, a subliniat experta Eigenbrode.

Craterul Gale este un loc bun pentru o formă de viaţă, dacă aceasta a existat vreodată pe Marte, a precizat ea.

Analizarea în laboratorul miniatural francez SAM (Sample Analysis at Mars) realizată de robotul Curiosity a relevat "mai multe molecule organice şi volatile care reamintesc de cele găsite pe Terra: tiofen, metil-tiofen 2 şi 3, metanetiol şi sulfură de dimetil', potrivit studiului.

Aceste descoperiri tind să susţină ipoteza unei potenţiale existenţe a vieţii pe Marte, a declarat şi Inge Loes ten Kate, de la Universitatea Tübingen din Germania.

'Curiosity a demonstrat că Craterul Gale era prielnic vieţii în urmă cu 3,5 miliarde de ani, având condiţii comparabile cu cele ale formării Terrei, unde viaţa a evoluat în acea perioadă", a precizat experta.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Marte materie organica Marte NASA Planeta Roşie
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 iun 00:31
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Cu Ocazia intrarii in vigoare a unei directive am ajuns la Concluzia ca s-au sters niste date istorice de scrisori , ca si cum cei decedati trebuie ocrotiti si sa nu li se mai stie niciodata istoria vietii lor de scriitori si de scrieri alese , oare exista sau nu exista viatza si pe alte planete ? , astea sunt erorile vietii artificiale ce nu cunoaste diferenta dintre nou , noi , si vechi si celor ce nu mai sunt in viata , si au scris , candva ceva , si au dorit sa ramana in amintire conform dorintele si sufletelor lor .
1
EUR
4.7081
RON
21 Jan
noapte -4 °
zi -1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H