Avansul rebelilor continuă: Insurgenţii irakieni au preluat controlul la Mosul

Insurgenţii au preluat controlul marţi la Mosul, al doilea oraş din Irak, ceea ce reprezintă o lovitură majoră dată autorităţilor care par incapabile să oprească avansul rebelilor, relatează AFP, care citează responsabili irakieni.

RomaniaTV.net
10 iun. 2014, 09:24
Avansul rebelilor continuă: Insurgenţii irakieni au preluat controlul la Mosul

Potrivit guvernatorului provinciei Nineveh, Atheel al-Nujaifi, militanţi ai Statului radical islamic radical în Irak şi Levant (ISIL) deţin controlul asupra oraşului irakian Mosul, relatează DPA. Guvernatorul, citat de Al Arabiya, a declarat că trupele guvernamentale s-au retras din oraş.

Sute de oameni înarmaţi au lansat în cursul nopţii un nou asalt împotriva Mosul, situat la aproximativ 350 km de Bagdad, şi au reuşit, după confruntări cu armata şi poliţia, să preia controlul asupra sediului guvernatorului, a închisorilor şi a televiziunilor, după care au preluat controlul total asupra oraşului.

Potrivit unui corespondent AFP, forţele de securitate şi-au abandonat vehiculele în timp ce posturile de poliţie au fost incendiate.

‘În prezent, oraşul Mosul nu mai este controlat de autorităţile statului şi se află în mâinile insurgenţilor’, a anunţat un responsabil al Ministerului de Interne. Acesta este al doilea oraş din ţară aflat în întregime sub controlul insurgenţilor, după ce Fallujah, la vest de Bagdad, a căzut în mâinile insurgenţilor în luna ianuarie. Rebelii deţin de asemenea controlul asupra unei părţi din oraşul Ramadi, în apropiere de Fallujah