COD RUTIER 2019: Avertisment pentru toţi şoferii. Se schimbă legea. Urmează modificări importante

Codul Rutier ar putea suferi mai multe modificări importante în urma unui proiect lege care propune modificarea legislației rutiere. Proiectul ar putea ajunge în curând la Camera Deputaților.

RomaniaTV.net
05 dec. 2018, 08:48
COD RUTIER 2019: Avertisment pentru toţi şoferii. Se schimbă legea. Urmează modificări importante

Fostul şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, atrage atenţia că unele modificări ar putea avea efecte extrem de grave, scrie capital.ro.

Astfel, Diniţă critică o eventuală anulare a condiţiilor reducerii suspendării dreptului de a conduce. Proiectul de lege prevede anulează pentru cei care vor să-şi obţină mai repede permisul de conducere să nu fi beneficiat de măsura reducerii suspendării în ultimii trei ani sau să nu fi avut permisul suspendat în ultimii doi ani.

Citeşte şi Atenţie, şoferi. E lege: cei care suferă de aceste boli vor rămâne fără permis

„E bătaie de joc. Cea mai bună idee a mea: Nu ar fi mai bine să suspende legea circulaţiei pe vreo 10 ani de acum încolo şi să meargă fiecare după capul lui?

Principiul era următorul: Se întâmplă ca unul, în viaţa lui, să greşească, că e o tamponare, că e de la băutură, bun, îi dai posibilitatea să se reabiliteze. Adică stai 30 de zile pe tuşă, nu stai 90. Ăsta a fost principiul. Îl responsabiliza într-un fel pentru că nu mai beneficia de aceeaşi măsură în următorii trei ani. Asta a fost şi ideea. În legislaţia franceză e mai rău, pentru că acolo spune că poţi să îţi recuperezi punctele de penalizare, dar te costă câteva mii de euro, faci un curs de o săptămână sau două pentru a te duce ulterior la test, iar în cele două săptămâni îngrijeşti şi victimele rezultate din accidente rutiere. Deci pe banii tăi faci chestia asta”, a precizat Lucian Diniţă pentru DCNews.

Totodată, Diniţă a atras atenţia şi asupra condiţiei de a anu avea permisul suspendat în ultimii doi ani, condiţie care dispare din noul proiect legislativ:

„Reducerea a avut ca principiu să îl ajute pe omul sărac, cel care a făcut o greşeală pentru prima dată în viaţa lui. Dar nu să facem reducere la toată lumea. Nu mai faceţi deloc şi la revedere!

Noi suntem în antiteză cu ce face UE, pentru că în UE s-au luat măsuri de înăsprire a legislaţiei rutiere. În UE există principiul că s-a născut un om, îl cresc şi apoi îl pregătesc şi îl fac bun de muncă pentru că trebuie să lucreze pentru societate. Dacă el moare în accident rutier la 19 ani, la 25 sau 35 de ani, eu am pierdut un om bun de muncă, unul care aduce profit ţării”, a mai spus Lucian Diniţă