Avertismentul dr. Mencinicopschi: Legumele şi fructele din import, TRATATE cu RADIAŢII

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că pe piaţa noastră există legume şi fructe din import tratate cu radiaţii ionizante. Deşi legală în Uniunea Europeană, metoda creşte riscurile bolilor cronice, de la supraponderabilitate, obezitate, boli cardiovasculare, diabet de tip II până la cancer.

13 iul. 2014, 21:17

Radiaţiile ionizante se folosesc pentru a distruge embrionul, cum se întâmplă la cartof, la ceapă şi usturoi ca să nu mai încolţească, iar la fructe ca să distrugă microflora de suprafaţă şi să nu mai mucegăiască, la fel şi la carne, ne spune directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. „Metoda este legală în Uniunea Europeană şi se practică, dar produsele tratate cu radiaţii ar trebui să fie etichetate corespunzător, ceea ce nu prea se întâmplă; la noi nu am văzut. Fructele iradiate, deşi par vii, sunt omorâte, seamănă mai mult cu nişte conserve. Deja structura lor în nutrienţi a fost modificată, degradând-o, sunt mai puţin hrănitoare şi, mai mult, ne pot furniza nişte specii de radicali liberi de care chiar nu avem nevoie, pentru că noi le luăm ca să avem antioxidanţi, nu să ne dea ei oxidanţi. Pot provoca boli cronice, de la supraponderabilitate, obezitate la boli cardiovasculare, diabet de tip II şi cancer. Există un singur laborator în România care ar putea să facă determinări pentru depistarea radiaţiilor, la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele. Din păcate, nimeni nu solicită astfel de analize”, a declarat prof. dr. Mencinicopschi pentru ziarulring.ro.

CITEŞTE ŞI Cum alegi o roşie sănătoasă. Avertismentul cercetătorilor. Bonus: Cum alegi castraveţii pentru salate

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare ne mai spune că produsele fără conservanţi şi E-uri sunt, de fapt, sterilizate şi pasteurizate. „Orice pate de ficat şi orice produs alimentar care este sterilizat are vitaminele şi enzimele distruse şi i s-a redus drastic valoarea nutritivă. Pasteurizarea şi sterilizarea sunt tratamente termice agresive. Sterilizarea presupune introducerea produsului într-o autoclavă, unde se ridică temperatura şi presiunea în aşa fel încât să nu se mai strice alimentul, dar acesta nu mai rămâne cu nutrienţi. Unii se distrug, cum ar fi enzimele şi vitaminele, iar alţii se degradează şi devin mai puţin hrănitori. Noi avem nevoie de proteine care nu sunt denaturate termic, avem nevoie de grăsimi neoxidate, de zaharuri nedegradate, de alimente care să ne dea enzime, vitamine. Acestea nu mai au vitamine, enzime, nu mai au nimic, este totul distrus acolo. Cel mai bine este să mâncăm alimente cât mai aproape de starea lor naturală, cu conservanţi sau cu radiaţii ionizante sau sterilizate. Să mâncăm alimente vii, nepreparate, cum sunt legumele şi fructele, seminţele şi nucile crude”, a mai afirmat prof. dr. Mencinicopschi.

Cercetătorii lucrează la LEGUMELE VIITORULUI. Roşiile nu se vor mai strica, ci se vor stafidi, ca şi curmalele