Avertismentul îngrijorător al seismologilor: 2018 ar putea fi anul cutremurelor devastatoare

Publicat: Marţi, 02 Ianuarie 2018 18:53 // Actualizat: Marţi, 02 Ianuarie 2018 18:53 // Sursa: romaniatv.net

Anul 2018 va fi anul cutremurelor majore. Specialiştii în fizica pământului au prezis cel puțin 20 de seisme puternice, din cauza scăderii vitezei de rotaţie a Pământului.

Specialiştii susţin că în 2018 ar putea avea loc aproximativ 20 de cutremure puternice, cele mai intense având loc în zonele tropicale, în care trăiesc miliarde de oameni. Mail Online notează că micile schimbări ale vitezei de rotaţie a planetei vor declanşa o activitate seismică uriaşă, deoarece o cantitate mare de energie din subteran va fi eliberată.

Viteza de rotaţie a Pământului încetineşte din cauza forţei de atracţie dintre planeta noastră şi Lună. Zona mai apropiată Lunii resimte o forţă de atracţie mai puternică, în timp ce partea mai îndepărtată resimte o forţă gravitaţională mai uşoară.

Experţii sugerează că aceste diferenţe de forţe creează frecare care încetineşte viteza de rotaţie a Pământului. Perioada în care Pământul realizează o rotaţie completă în jurul axei variază cu o milionime de secundă pe zi. Până în prezent, ziua a devenit mai lungă cu 15 milionimi de secundă anual. Cercetătorii din cadrul Universităţii din Colorado şi Montana afirmă că şi cele mai mici fluctuaţii ale unei milisecunde ar putea creşte activitatea seismică.

''Corelaţia dintre rotaţia Pământului şi activitatea seismică este mult mai puternică şi sugerează că, în următorul an, numărul cutremurelor va creşte,'' a declarat dr. Roger Bilham din cadrul Universităţii din Colorado

Specialiştii susţin că nu cunosc cauza exactă a acestui fenomen, însă consideră că aceste variaţii ar putea schimba modificări în cadrul formei nucleului al Pământului. În timpul acestor fenomene, mantaua Pământului aderă mai mult la scoarţa terestră, astfel se creează o necorelaţie între viteza scoarţei solide şi a mantalei, potrivit descoperă.ro.

Acest fenomen provoacă schimbări la nivelul lichidului pe care se află plăcile tectonice. ''Este ca şi cum <> Pământului devine mai subţire în timp ce hainele (plăcile tectonice) rămân la aceeaşi dimensiune,'' a declarat dr. Bilham.

Citeşte şi Carmen Harra, previziuni pentru 2018! Ce ne aşteaptă în anul ce vine: "Vor fi cutremure multe"

 
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
anul cutremurelor avertismet seismologi cutremure Pământ viteza de rotatie
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6671
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H