Ponta: Fără PSD nu câştigă nimeni prezidenţialele. Mă mai supăr şi eu pe Antonescu, dar în privat

Victor Ponta a replicat acuzelor lui Antonescu referitoare la relaţia prea apropiată pe care ar avea-o cu preşedintele Traian Băsescu, premierul afirmând că nu a trădat nicio promisiune electorală a USL, dar a avertizat că fără PSD nimeni nu poate câştiga alegerile prezidenţiale din 2014.

08 apr. 2013, 20:11
Ponta: Fără PSD nu câştigă nimeni prezidenţialele. Mă mai supăr şi eu pe Antonescu, dar în privat

Invitat să comenteze declaraţiile lui Crin Antonescu, care a spus că îşi simte orgoliul lezat de faptul că partenerul din USL este batjocorit de către preşedintele Traian Băsescu, Victor Ponta a răspuns: „Din momentul în care am ocupat această poziţie, nu mi-am mai permis luxul de a avea orgolii. Mai am mândrie, orgolii nu”. Premierul a fost invitat la prima ediţie a emisiunii „Tonomatul lu Ciutacu”, de la România TV.

Preşedintele PSD a dat totuşi asigurări că relaţia sa cu Antonescu nu va fi afectată de către declaraţiile acestuia, chiar dacă ar fi preferat ca eventualele critici să-i fie aduse în particular. „Cea mai mare garanţie a USL a fost relaţia personală ireproşabilă cu Crin Antonescu. Nu m-aţi auzit o singură dată criticându-l public pe Crin Antonescu. Eu înţeleg ideea de echipă. Când te superi pe cineva, că şi eu m-am supărat de multe ori, spui aceste lucruri în particular”, a spus Ponta.

Premierul a negat din nou că ar avea intenţia să îşi asume o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2014 în numele PSD. „Am toată încrederea în Crin Antonescu şi dacă va mai avea nevoie de mine, mă voi lupta alături de el în campania de la prezidenţiale (…) Sunt ferm hotărât să nu candidez la prezidenţiale”, a spus social-democratul.

Pe de altă parte, Antonescu a fost avertizat că sprijinul PSD în campania din 2014 va fi crucial pentru cel care va câştiga scrutinul prezidenţial. „Deocamdată, lucrurile arată că sunt un ajutor pentru domnul Antonescu. Pe de altă parte, fără PSD nu câştigă nimeni prezidenţialele”, a apreciat şeful Guvernului.

Pe de altă parte, Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, tot luni, că un candidat la Preşedinţie care depinde de cineva pentru a ajunge şef al statului, de un terţ care să spună dacă să ajungă sau nu în funcţie, este „o marionetă” şi nu are ce căuta la Cotroceni, menţionând că nu vrea să fie un preşedinte „tolerat”.

El a arătat că, din funcţia pe care o ocupă, va suferi cel mai mult erodarea pe care o aduce exercitarea guvernării. „Până anul viitor eu voi deconta nemulţumirile oamenilor. Domnul Antonescu nu are această problemă. Şi prin rezolvarea problemei cu procurorii, şi prin viitorul acord cu FMI, ţara al cărei preşedinte va fi Crin Antonescu va fi o ţară mai bună”, a spus Ponta.

Acesta a respins acuzele potrivit cărora nu mai respectă angajamentele pe care şi le-a luat în campania electorală pentru parlamentare. „Am fost acuzat de trădare, dar nu am trădat electoratul anti-Băsescu. Am fost acuzat de trădare atunci când l-am exclus din PSD pe Geoană şi s-a spus că eram vândut lui Băsescu ca să îi dau funcţia lui Blaga. A doua oară am fost acuzat de trădare după discursul la investirea guvernului MRU. A treia oară, în seara alegerilor, au spus că vreau să îi iau pe UDMR-işti la guvernare. Nu mă poate bănui nimeni că am ajuns un mare iubitor de Băsescu sau Băsescu iubitor de mine”, a afirmat Victor Ponta.

Şeful Guvernului a arătat că sunt lucruri care nici lui nu-i convin, dar pe care le respectă pentru că au fost asumate faţă de PNL. „Dacă e aşa de bună cota unică, de ce nu o face nimeni în Occident? În afară de noi şi Rusia nu o face nimeni, dar e înţelegerea cu colegii liberali şi aşa rămâne”, a exemplificat Victor Ponta.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, într-o emisiune televizată, că se simte jignit de faptul că preşedintele Traian Băsescu „îşi bate joc” de co-preşedintele USL, premierul Victor Ponta.

„Unii greşesc foarte mult în ceea ce mă priveşte crezând că eu sunt un om orgolios care speră să ajungă, cum o fi, preşedintele României. (…) Sunt un om orgolios atunci când mă simt profund jignit să îl văd pe Traian Băsescu aşa cum l-am văzut în ultima sa apariţie – bucuros, autoritar, sigur pe sine, dând dispoziţii, bătându-şi joc într-un fel de partenerul meu când spune: A fost alegerea domnului Ponta să o numească pe Kovesi (Laura Codruţa Kovesi -n.r.). Cred că a înţeles că e mai bine aşa. Aceste lucruri îmi lezează într-adevăr orgoliul meu, dar şi a milioane de oameni”, a spus Crin Antonescu, potrivit Agerpres.

Acesta a reamintit faptul că PNL, alături de PSD şi PC, a obţinut la alegerile locale şi parlamentare un scor „cum nu a avut nimeni vreodată de când se fac alegeri”, adăugând că, acest fapt, alături de cel referitor la numărul românilor care şi-au exprimat opţiunea de vot în cadrul referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, nu ar trebui uitate şi istoria nu ar trebui „falsificată”.

„Constat cu tristeţe că există ceva care pe mine mă deranjează pentru că nu mai există nicio circumstanţă atenuantă. S-a schimbat tonul. S-a schimbat istoria. Şi iată că partenerul meu, premierul, se referă la episodul suspendării preşedintelui în termenii lui Traian Băsescu. Păi uităm că oamenii au venit atunci la vot destui, îngrozitor de mulţi”, a spus Crin Antonescu.